Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Νοέμβρη η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου στη Βιάννο, με θέμα: «Tι συμβαίνει στην Παλαιστίνη;» και με ομιλητή το Γιάννη Δαλέζιο, Αν. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης.
Ο Γ. Δαλέζιος στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων που προηγήθηκαν της τελευταίας και συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα, έδειξε ότι η αρπαγή της γης των Παλαιστινίων, ο δρόμος της προσφυγιάς για εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, οι δολοφονίες αμάχων και οι συνεχείς εξευτελισμοί από τους εποίκους και το κράτος του Ισραήλ δεν ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά έχουν μια ιστορία, τουλάχιστον 100 ετών.
Ανάλυσε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η ΕΕ, διαχρονικά στηρίζουν το κράτος του Ισραήλ και χαρακτηρίζουν συλλήβδην ως τρομοκράτες, όσους αντιστέκονται στην πολιτική του εξανδραποδισμού των Παλαιστινίων από τις εστίες τους. Οι λόγοι αυτοί συνοψίζονται στη διαφύλαξη των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι όμιλοι αυτοί θέλουν τη διασφάλιση οδών μεταφοράς προϊόντων, εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής (ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα είναι μάλιστα έξω από τη Γάζα) και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη (ινδικός διάδρομος). Ένα τέτοιο σχέδιο θα αποδυναμώσει τους σύγχρονους «δρόμους του μεταξιού» που ευνοούν τους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας-Ρωσίας και των συμμάχων τους.
Ο Γ. Δαλέζιος καυτηρίασε τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να κάνουν το λαό μας συνένοχο στο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων, καθώς προσφέρουν πολύμορφη υποστήριξη (βάσεις και πλοία συνοδείας) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Τόνισε, τέλος, ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με το δίκιο και ότι ο αγώνας των εργαζομένων όλου του κόσμου μπορεί να σταματήσει τη σφαγή και να οδηγήσει σε μια λύση που θα διασφαλίζει τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς εργαζόμενους που καταπιέζονται από την πολιτική των Ισραηλινών κυβερνήσεων. Η λύση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με το λαό αφέντη στον τόπο του, την επιστροφή των προσφύγων και την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Μετά την ομιλία, έγινε πλούσια συζήτηση, όπου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν προβληματισμοί για τον αγώνα των Παλαιστινίων, να αναιρεθούν στοιχεία της ισραηλινής προπαγάνδας καθώς και να εκφραστούν ιδέες για τη συμπαράστασή μας προς τους Παλαιστινίους.