Eν μέσω αποχωρήσεων και μετωπικών εσωκομματικών συγκρούσεων ξεκινά στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο President η «ιστορική» για πολλούς Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Όλα συγκλίνουν, στο ότι αυτή η ΚΕ θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ ;όπως τον έχουμε συνηθίσει, με την άσκηση πολιτικής όχι από το κόμμα και τις αποφάσεις αλλά από τις διάφορες ομάδες. Ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις αρκετών στελεχών (Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης το ανακοίνωσαν την Παρασκευή), οι οποίες μάλιστα θα πολλαπλασιαστούν τη στιγμή που θα ανακοινώσει κι επίσημα η ομάδα της «Ομπρέλας» το αντίο της, σε μια ειλημμένη απόφαση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους, στοχεύοντας να μπει ένα τέλος στην εσωκομματική εσωστρέφεια. Με μια απόφαση που αντικατοπτρίζει επίδειξη ισχύος απάντησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην διαφαινόμενη αποχώρηση της «Ομπρέλας», έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις τάσεις εντός του κόμματος αλλά και στα διαλυτικά φαινόμενα που εντείνονταν από την ημέρα της εκλογής του. Με αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.
Η απόφαση Κασσελάκη μπορεί να χαιρετίστηκε από τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο, δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής ακόμα και από κορυφαία στελέχη του κόμματος που είχαν στηρίξει την νέα ηγεσία στο προηγούμενο διάστημα.
Η απόφαση που επιταχύνει τις εξελίξεις
Ως επιταχυντής εξελίξεων, στο ήδη εκρηκτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών που σημαδεύτηκε χθες από τις αποχωρήσεις δυο ιστορικών στελεχών, λειτούργησε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για εσωκομματικό δημοψήφισμα σχετικά με τις διαγραφές των τεσσάρων προσώπων που του έχουν επιτεθεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους, στοχεύοντας να μπει ένα τέλος στην εσωκομματική εσωστρέφεια. Με μια απόφαση που αντικατοπτρίζει επίδειξη ισχύος απάντησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην διαφαινόμενη αποχώρηση της «Ομπρέλας», έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις τάσεις εντός του κόμματος αλλά και στα διαλυτικά φαινόμενα που εντείνονταν από την ημέρα της εκλογής του. Με αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, αιφνιδίασε την «Ομπρέλα» και τον σχεδιασμό της να αποχωρήσει και, δεδομένα, δημιούργησε… νέα δεδομένα στην «φορτωμένη» ατζέντα της Κουμουνδούρου.
Η απόφαση Κασσελάκη μπορεί να χαιρετίστηκε από τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο, δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής ακόμα και από κορυφαία στελέχη του κόμματος που είχαν στηρίξει την νέα ηγεσία στο προηγούμενο διάστημα. Οι συσκέψεις όλων των τάσεων και των ομάδων, «Προεδρικοί», δηλαδή η παλαιάς, επί Αλέξη Τσίπρα, «Κίνηση Μελών», τάση «6 συν 6» που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου, «Ομπρέλα» αλλά και η νεοσυσταθείσα τάση του Διονύση Τεμπονέρα, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ως σκοπό την στάση που θα κρατήσουν στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Η ομιλία Κασσελάκη και το δημοψήφισμα
Το ζήτημα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος αναμένεται να τεθεί από νωρίς στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται περισσότερο από θυελλώδης. Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγουν με την ομιλία του πρόεδρου του κόμματος, γεγονός που θα παίξει, αναπόφευκτα, ρόλο στην συνέχεια της συνεδρίασης.
Τα βλέμματα στρέφονται στην «Ομπρέλα» και στην παρουσία της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το αν θα αποκομίσει κάποιο κέρδος από την αντίδραση της απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μένει να φανεί όπως και το αν θα αποχωρήσει σύσσωμη ή μέρος της. Μένει να φανεί, επίσης, αν θα ανακοινώσει, μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση, την αποχώρηση του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τοποθέτηση του Νίκου Παππά αναμένεται να είναι πολύ σκληρή απέναντι στην «Ομπρέλα».
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί, το γεγονός πως κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία είχαν στηρίξει τη νέα ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, διεμήνυσαν στον Στέφανο Κασσελάκη πως είναι αντίθετα με το εσωκομματικό δημοψήφισμα, ιδιαίτερα όταν τα προς διαγραφή στελέχη, αλλά και η πλειοψηφία της «Ομπρέλας» αποχωρούν. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν μάλιστα ότι δεν αποτελεί λύση στις διαγραφές το δημοψήφισμα, όταν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες, σημειώνοντας δε, ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση μετείχαν η Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης.
Άξιο επισήμανσης είναι, σε κάθε περίπτωση, και το γεγονός πως τα τεκταινόμενα παρακολουθεί στενά και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Από το γεγονός, πάντως, πως έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες τις τελευταίες ώρες τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εύκολα συμπεραίνει κανείς την ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο κόμμα.
Το χρονικό
Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής, λίγη ώρα πριν τη γνωστοποίηση της αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη, πως δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στις διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, με βίντεο που ανάρτησε στα social media, πως θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή «να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας». Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε, επίσης, πως «Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».
Λίγη ώρα αργότερα με επιστολή ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη ως «νεόκοπο και ανέπαφο με την Αριστερά». Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε επίσης, στην επιστολή του: «Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».
Τα βήματα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Σκουρλέτη ακολούθησε ο Νίκος Βούτσης. «Με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα», αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας λόγο για «ανήκεστο βλάβη» στον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας πως με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη «απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».
Διεργασίες στην ομάδα Αχτσιόγλου και τους νέους Προεδρικούς
Κάποιοι πάντως λένε ότι ακόμη και τώρα ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή για να αποφευχθεί η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6», όπως αναφέρουν οι ίδιοι πληροφορίες, θα πάει στη συνεδρίαση με δικό της κείμενο.
Σε αυτό θα διαφωνεί με την πρόταση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Ακόμη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα τεθεί θέμα στην Κεντρική Επιτροπή να καταψηφιστεί η πρόταση για δημοψήφισμα.
Χθες βράδυ, άλλωστε, συνεδρίαζαν μέχρι αργά τα επιτελεία Κασσελάκη και Νίκου Παππά. Μάλιστα, και ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει την ίδια άποψη. Κι αυτό γιατί τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα και ζητούμε αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανή μια συμμαχία της τάσης Αχτσιόγλου (6+ 6) και της τάσης Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Αυτό θα σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αποφασίσει για τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Επιτροπών Θέσεων και Κειμένων ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και να μην χαθεί ένας μήνας μέχρι την προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μπορεί, εξάλλου, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και πως θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο στην Κ.Ε., με αυτό των 6+ 6 να είναι πιο αντιπαραθετικό προς την ηγεσία, ενώ του ΔΕΚΑ πιο πολύ κείμενο συμβολής στη λογική του «Κασσελάκη γίνε πρόεδρος κι όχι ομαδάρχης και λειτούργησε συλλογικά».
Κι αν και οι δύο τάσεις δεν έχουν στόχευση άμεσης αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και να μην υπάρξει ταύτισή τους με την Ομπρέλα, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μεσομακροπρόθεσμα και, πάντως, πολύ πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Προεξοφλείται, μάλιστα, πως μεγάλο κομμάτι των 6+ 6 θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για το ΔΕΚΑ πολλά θα κριθούν από τη φυσιογνωμία που θα αποκτήσει το κόμμα με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Όπως κι αν έχει, και οι δύο τάσεις θα καταψηφίσουν το δημοψήφισμα.
Δείπνο πριν τη μεγάλη μάχη ο Κασσελάκης στο Μπουρνάζι
Τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν σε δείπνο που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης σε γνωστό εστιατόριο των δυτικών προαστίων με τους συνεργάτες του.
Στο τραπέζι προστέθηκαν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.
Με πληροφορίες στο ρεπορτάζ από Κουτί Πανδώρας – ieidiseis.gr