Την απόσυρση της ευθύνης κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της εξασφάλισης της μισθοδοσίας των εργαζόμενων από τα νοσοκομεία (πιλοτικά της Κρήτης) και στη λειτουργία καθαρά σαν επιχειρήσεις που θα ψάχνουν πελάτες για να επιβιώσουν, καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσής του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ ΒΡΥΣΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ Κ ΜΕΛΟΣ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ της ευθύνης κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της εξασφάλισης της μισθοδοσία των εργαζόμενων ,από τα νοσοκομεία (πιλοτικά της Κρήτης )και στη λειτουργία καθαρά σαν επιχειρήσεις που θα ψάχνουν πελάτες για να επιβιώσουν
Στα πλαίσια της κυβερνητικής προσπάθειας για μείωση των κρατικών δαπανών υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν αυτοτελείς οικονομικές μονάδες καταργείται ο μέχρι σήμερα τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων Η αλλαγή αυτή γίνεται όχι για να είναι πιο δίκαιη και αντικειμενική η χρηματοδότηση των νοσοκομείων Αλλά για να διαμορφώσουν ενιαία κριτήρια αποζημίωσης δημοσίου ιδιωτικού τομεα κατόπιν εντολών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και πολυεθνικών στο χώρο της υγειας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα «ψηφιακά ώριμα» νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ θα αποζημιώνονται από το νέο έτος
βάσει των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω DRG.
Το DRG είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης νοσηλευόμενων ασθενών βάσει της διάγνωσης και ιατρικών πράξεων (συμπεριλαμβανομένων χειρουργείων) σε «ομοιογενείς» ομάδες (που «προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων»). Με βάση το μέσο κόστος νοσηλείας, που θα υπολογίζεται με επεξεργασία των στοιχείων που θα προέρχονται από τα DRGs, θα κατανέμονται οι μειωμένοι κρατικοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία.
. Το σύστημα θα χρησιμεύσει ως εργαλείο αξιολόγησης τμημάτων και δομών υγείας και ως «οδηγός» για τη του διαμόρφωση νέου υγειονομικού χάρτη. Κριτήριο για την ανάπτυξη ή την υποβάθμιση τμημάτων ή δομών θα είναι το κόστος λειτουργίας τους και όχι οι ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς. Νοσοκομεία με μειωμένη πληρότητα ή με περιορισμένη δυνατότητα για χειρουργεία λόγω υποστελέχωσης θα υποχρηματοδοτούνται και θα συγχωνεύονται με άλλα κοντινά. Σε μεγάλα νοσοκομεία, η εφαρμογή των DRG θα οδηγήσει σε πίεση των γιατρών για μείωση της διάρκειας νοσηλείας, (υποβάθμιση κλινικών που δεν αποφέρουν έσοδα ) ώστε το κόστος της να προσεγγίζει τη μέση τιμή, με την οποία θα αποζημιώνεται η αντίστοιχη διαγνωστική κατηγορία
Με τον τρόπο αυτό τα DRGs θα συμβάλλουν στην «εξοικονόμηση πόρων» και θα εξυπηρετήσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», που αποσκοπούν στη διεύρυνση της. Λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ. Ψηφιακά εργαλεία (όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος νοσηλείας) χρησιμοποιούνται ως μέσο για τη μεταβίβαση της κρατικής ευθύνης για την κάλυψη των δαπανών περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς είτε άμεσα (μέσω απογευματινών ιατρείων-χειρουργείων) είτε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Εξάλλου, συζητείται ο ΕΟΠΥΥ να αναλάβει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα φέρει πρόωρα εξιτήρια ασθενών, μείωση κλινών, συγχωνεύσεις, αύξηση των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για περίθαλψη.
Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Απορρίπτουμε τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τις συγχωνεύσεις και την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων.