Την άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με προσλήψεις νέων εργαζομένων και την εξασφάλιση σταθερής κρατικής χρηματοδότησης για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Όπως εξήγησε, η κινητή μονάδα ψυχικής Υγείας Ηρακλείου που εξυπηρετεί πάνω από 4.000 ασθενείς, έχει κλείσει από τις 20 Οκτώβρη. Είναι η απόδειξη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για την ψυχική υγεία, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν καν για τον Οκτώβριο.
Όσο για τη νέα προκήρυξη θέσεων που εκδόθηκε, αφορά 8μηνη απασχόληση με μπλοκάκι. «Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα λειτουργίας της μονάδας», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ακόμα πρόσθεσε ότι οι συνέπειες από την διακοπή λειτουργίας είναι τραγικές για τους ασθενείς, καθώς οι δομές ψυχικής υγείας είναι ανεπαρκέστατες λόγω χρόνιας υποστελέχωσης. Έτσι οι ασθενείς απευθύνονται είτε στον δημόσιο τομέα με τεράστιες αναμονές, είτε στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ άλλοι μένουν χωρίς παρακολούθηση! Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχει ραντεβού.
Ως εκ τούτου κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το αίσχος των συμβάσεων με μπλοκάκι, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να στελεχωθεί πλήρως η κινητή μονάδα με μόνιμη χρηματοδότηση και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, ισχυρίστηκε ότι η μονάδα δεν έχει κλείσει, αλλά λειτουργεί χωρίς το ενισχυτικό προσωπικό που είχε προσληφθεί μετά τον σεισμό στο Ηράκλειο, καθώς η μονάδα προϋπήρχε και λειτουργούσε με προσωπικό της κλινικής
Απέδωσε την καθυστέρηση που υπάρχει στην έγκριση των χρημάτων στο ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες οικονομικών ήταν υποχρεωμένες να δώσουν προτεραιότητα στη Θεσσαλία. Και αρνήθηκε κατηγορηματικά τις μόνιμες προσλήψεις λέγοντας ότι είναι εφικτό μόνο δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς η μονιμοποίηση απαγορεύεται από το Σύνταγμα, όπως το διαμόρφωσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν.
Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι έχει κλείσει εδώ και δύο εβδομάδες η μονάδα και έχει μείνει πίσω η αγωγή των ασθενών, ενώ κατήγγειλε ότι από το 2020 η κυβέρνηση δημιουργούσε προϋποθέσεις σταδιακής αποδυνάμωσης της μονάδας, καθώς απέκοψε την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνιστά αποδιάρθρωση της ψυχικής υγείας και υπονόμευση του δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας.