Ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο εξήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος, εξέδωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος, εξήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, νέο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ένα νομοσχέδιο που έρχεται να διαλύσει ακόμα περισσότερο το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μάλιστα όπως φαίνεται με fast track διαδικασίες.
Το νομοσχέδιο, με βάση τις εξαγγελίες, αποτελεί συνέχεια των έως τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τομέα Η. της ψυχικής υγείας και έρχεται να συνεχίσει, στο όνομα πάντα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της «πολυπόθητης» αποασυλοποίησης, τη μετατροπή – μετασχηματισμό των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Τα ίδια νοσοκομεία που τα τελευταία χρόνια δέχονται τεράστια πίεση στις εφημερίες τους . Εξάλλου οι κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία που έφερε το Φλεβάρη η κυβέρνηση, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και την παράδοση όλο και μεγαλύτερου μέρους των αναγκών των ψυχικά ασθενών στην επιχειρηματική δράση, είτε απευθείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου είτε από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν προγράμματα. Τι ετοιμάζονται να υλοποιήσουν;
Ø Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), πρόκειται για άλλη μια αλλαγή στη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών, όπως κάνουν όλες κατά καιρούς οι κυβερνήσεις στην υγεία, και που όλες έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των όρων και των προϋποθέσεων για να έχει ο λαός πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά και σε επιδείνωση των όρων εργασίας μας. Στο Δίκτυο, που θα διαρθρώνεται σε Περιφερειακά δίκτυα, θα εντάσσονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν απομείνει (ψυχιατρικά νοσοκομεία, ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων, Κ.Ψ.Υ, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων όπως Ξενώνες, Οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα), με τις αντίστοιχες Ιδιωτικές κλινικές, τις Α.Μ.ΚΕ και ΜΚΟ που ήδη λειτουργούν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Η ευθύνη του συντονισμού θα ανήκει στις αντίστοιχες υγειονομικές περιφέρειες και θα διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή της αντίστοιχης Υ.ΠΕ. Τα κονδύλια για τη λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ μισθοδοσίες εργαζομένων, σίτιση, θεραπευτικές δραστηριότητες ψυχικά ασθενών κ.λπ., θα εξασφαλίζονται από την περιφέρεια και με προγράμματα ΕΣΠΑ, όταν και εφόσον απορροφώνται και πάντα με ημερομηνία λήξης. Αν μάλιστα δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται.
Ø Τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ – 18ΑΝΩ). Δε χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να καταλάβει ότι μιλάνε για ένα ΝΠΙΔ – Ενιαίο Φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στροφή και επένδυση στη «μείωση της βλάβης» και την ενίσχυση της υποκατάστασης, που αποτελεί την κυρίαρχη επιστημονική θεώρηση των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τις εξαρτήσεις και στηρίζεται στο ιατροκεντρικό μοντέλο, θέτοντας παράλληλα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων στη λειτουργία του. Ήδη υπάρχει η εμπειρία των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας μετά και τις τελευταίες απολύσεις. Στη λογική των θεωριών «κόστους-οφέλους», η συντήρηση εμφανίζεται ως πιο συμφέρουσα αφού απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με λιγότερους πόρους. Στο ζύγι «κόστους-οφέλους» μπαίνει από τη μία η ανθρώπινη ζωή και από την άλλη τα υπερκέρδη από τις πωλήσεις των ναρκωτικών. Ταυτόχρονα καταβαραθρώνουν κάθε κεκτημένο, κάθε μόνιμη μορφή εργασιακής σχέσης, πετώντας τυράκια ( π.χ ανθυγιεινό επίδομα ) για να χρυσώσουν το χάπι των εργαζομένων.
Στόχος του Νομοσχεδίου και της προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις δεν είναι το συμφέρον των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά το τσάκισμα και το ξεπούλημα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, Εξάλλου το ξήλωμα της πρόληψης στην πρωτοβάθμια υγεία και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας έχει ιστορία και την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Αυτή είναι και η λεγόμενη «στοχοθεσία», που τίθεται χρόνια τώρα στη λειτουργία των μονάδων και στη συγχώνευσή τους, όταν δεν πληρούν τους στόχους.
Τώρα χρειάζεται ο λαός μας να παλέψει με τους μαχόμενους ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Ψυχική Υγεία με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.
· Γενναία χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στις μονάδες και τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και στον χώρο της απεξάρτησης.
· Τα Κ.Ψ.Υ να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κα), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα με διεύρυνση της λειτουργίας τους όλο το 24ωρο με τις αντίστοιχες ειδικότητες στη στελέχωσή του και ουσιαστική διασύνδεση με τις μονάδες ψυχικής υγείας του τομέα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο κ.α.).
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες.
· Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να σταματήσει η ομηρία και η κοροϊδία τους, όπως γίνεται με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα 55-67+ και είναι ήδη απολυμένοι.
· Ενίσχυση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων
· Καμία συγχώνευση μονάδων και υπηρεσιών. Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων! Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο!