Τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι άμχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με το συγκεκριμένο πλήγμα.
Σημειώνεται πως το Σάββατο οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τον αραβικό κόσμο απορρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσαν το Σάββατο ότι περισσότεροι από 9.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο..
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Αμμάν το Σάββατο και πίεσαν την Ουάσινγκτον να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
«Αυτός ο πόλεμος θα παράγει μόνο περισσότερο πόνο για τους Παλαιστίνιους, για τους Ισραηλινούς, και αυτό θα μας ωθήσει όλους ξανά στην άβυσσο του μίσους και της απανθρωπιάς», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν. «Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει».
Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης απέρριψε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς, επιτρέποντας στην ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά.
Η Ουάσινγκτον είχε προτείνει τοπικές παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να φύγουν οι άνθρωποι από την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση αυτή όταν συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ.
Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κυριακή την Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση. Είναι το δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή από τότε που αναζωπυρώθηκε η επί δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Μιλώντας στη Σαγκάη, ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες «έγκλημα πολέμου», προσθέτοντας: “Πρέπει να το τερματίσουμε αυτό αμέσως και να παράσχουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”.
Το Ισραήλ έχει πλήξει τη Γάζα από αέρος, έχει επιβάλει πολιορκία και έχει εξαπολύσει χερσαία επίθεση, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον στενό παράκτιο θύλακα.
Περιθώριο 4 ωρών να εγκαταλείψουν τη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα, Κυριακή, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ‘παράθυρο’ λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. Η ανάρτηση, στα αραβικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».
Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.
Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις το Σάββατο σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Κωνσταντινούπολη, η Τζακάρτα και η Ουάσιγκτον, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός.
Περίπου 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να καταγγείλουν την πολεμική πολιτική του προέδρου Τζο Μπάιντεν και να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός. Ορισμένοι κρατούσαν αφίσες που έγραφαν “Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία”, “Αφήστε τη Γάζα να ζήσει” και “Το αίμα τους είναι στα χέρια σας”.
Στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ο υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε σε δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Τζακάρτα την Κυριακή ότι η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και θα στείλει ένα δεύτερο φορτίο βοήθειας.
Ανησυχία για τη κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Η επιδείνωση της βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι το παλαιστινιακό έδαφος θα μπορούσε να γίνει ένα τρίτο μέτωπο σε έναν ευρύτερο πόλεμο – εκτός από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.
«”Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί μόνο μετά τη σύγκρουση», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι το έθεσε την Παρασκευή στις συναντήσεις του με Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».
Η φετινή χρονιά ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, με περίπου 200 Παλαιστίνιους και 26 Ισραηλινούς να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, 121 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί.
Οι καθημερινές επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, παρόλο που οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες.