“Δε γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας έκπτωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για κέρδη πάνω από το κατώτατο όριο
“Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως όσα ανακοίνωσε για τη φοροδιαφυγή στη ΔΕΘ παίρνουν τώρα μορφή νόμου.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή βαθιά αντικοινωνική στάση και έβαλε στο στόχαστρο ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Στον τομέα αυτό θα πρέπει επιτέλους να δουμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα” και σχολίασε:
“Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα και από τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή ο εργοδότης να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα από τον εργαζόμενο”.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επομένως λόγο για παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.
Ανέφερε ειδικότερα ότι από το 2024 το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Σημείωσε ότι θα δοθεί και ένα σημαντικό κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια, γιατί όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ οι υπόλοιποι κατά 25%. Επισήμανε δε πως κάτι που θα ίσχυε από το 2025, έρχεται μπροστά κατά ένα χρόνο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μέτρο αυτό “μία όψη της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα που ευνοούν τους λίγους σε βάρος των πολλών”.
Η επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα
Τόνισε άλλωστε ότι: “Τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή αποτελούν δημόσιο πλούτο και είναι δέσμευση μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, παιδεία, δημόσια ασφάλεια και άμυνα, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε άλλωστε ότι η καθημερινότητα, όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά της κυβέρνησης. Και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό θα εξετάσει σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια, με πρώτο βήμα και σημαντικότερο την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.
“Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια“, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε επίσης στο ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες, με μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια. Αλλά και στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Καθώς και σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.
“Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να «κοπεί μαχαίρι»”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα, καθώς και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Τόνισε δε την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων.
“Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους”
Στην αρχή της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Επανέλαβε ότι “ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.”
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι: “Υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών” και τόνισε: “Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην παρέμβαση του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αιχμή την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό.
Χαρακτήρισε δε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. “Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους”, τόνισε.
Να μας αφήσει ήσυχους ο Μίστερ μπιν να έχουμε το μαγαζί μας! Δεν σπουδάσαμε για να καθαρίζουμε τουαλέτες στα ξενοδοχεία!