Πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί και μάλιστα άμεσα, είναι για τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη το γεγονός ότι στη χώρα μας τα πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Έτσι, έσπευσε να προαναγγείλει με συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιστρατεύσει όποια νομοθετικά τεχνάσματα μπορεί προκειμένου να υπερβεί τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Ο πυρήνας είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και το τι πρέπει να κάνουμε με αυτό ως ναυαρχίδα σε αυτές τις συζητήσεις. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να έχουμε μια διεθνή ιδιαιτερότητα απαγόρευσης και ένα ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό πάμε να λύσουμε λοιπόν» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
«Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και η υφιστάμενη ανάγνωση του ενωσιακού, του διεθνούς δικαίου και της ελληνικής συνταγματικής έννομης τάξης μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουμε με θεσμική παρέμβαση, με νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα έρθει άμεσα στη Βουλή, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος αυτής της χρονιάς, για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και πραγματικά να αντλήσουμε από όλες εκείνες τις δυνατότητες που έχουμε τόσα χρόνια και δεν το έχουμε καταφέρει για πάρα πάρα πολλούς λόγους μάλιστα».
Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρώτος χαρακτήρισε «κρατικό μονοπώλιο» τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στις προγραμματικές του δηλώσεις, και με δεδομένο ότι η προαναγγελθείσα συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί δύο φάσεις – την πρώτη στην παρούσα Βουλή και τη δεύτερη να ξεκινά με την επόμενη Βουλή – ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν «κρατιέται» και προανήγγειλε την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα «μέσω διακρατικών συμφωνιών».