Νυχτερινή χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, ανέφερε το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ την Πέμπτη.

Περιέγραψε την επιδρομή ως μεγαλύτερη από όσες είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, που διανύει τώρα την τρίτη εβδομάδα.

Το Sky News ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «στοχευμένη επιδρομή» στη βόρεια Γάζα από την ισραηλινή ταξιαρχία Givati, με τη χρήση αρμάτων μάχης. Η επιδρομή στόχευε «τρομοκρατικές υποδομές».

Όλοι οι στρατιώτες έχουν πλέον εγκαταλείψει την περιοχή.

Σε ανάρτηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης. Όπως επισημαίνεται, χτυπήθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με άλλες υποδομές.

Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν έναν νεαρό Παλαιστίνιο, αφού εισέβαλαν και ερεύνησαν το σπίτι του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης παρόμοιες επιδρομές σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μεταξύ άλλων στη Ναμπλούς και τη Χεβρώνα.

Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετούς κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη της ίδια οικογένειας που ζουν βόρεια της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος.

«Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Μπάιντεν: Αναφορά σε Ισραηλινούς εξτρεμιστές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την «ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς, κάνοντας όμως παράλληλα μια αναφορά σε ισραηλινούς εξτρεμιστές της Δυτικής Όχθης προκάλεσε αίσθηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως το Ισραήλ θα πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι». Συγκεκριμένα δήλωσε πως θα πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες”. δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά Μπάιντεν στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την ανησυχία του για τους “εξτρεμιστές εποίκους” που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να “σταματήσουν αμέσως” οι επιθέσεις αυτές.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το “τι έρχεται μετά”. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια “λύση δύο κρατών” για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επανέλαβε την έκκλησή του για τη λύση δύο κρατών μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα σύγκρουση.

Πρόσθεσε ότι “δεν απαίτησε” από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς.

“Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι “δεν εμπιστεύεται” τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλι αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.

Νετανιάχου: Η χερσαία εισβολή θα πραγματοποιηθεί κανονικά

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμά του την Τετάρτη υποστήριξε ότι «η εισβολή θα γίνει παρά τις καθυστερήσεις».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακόμη και εγώ», για την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος.

«Αλλά αυτό θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου» σημείωσε.

«Ετοιμαζόμαστε για χερσαία εισβολή. Δεν θα διευκρινίσω πότε, πώς, πόσα. Επίσης, δεν θα αναφέρω λεπτομερώς το φάσμα των εκτιμήσεων, τις περισσότερες από τις οποίες το κοινό δεν γνωρίζει. Αυτός είναι ο τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας».

Ο Νετανιάχου, επίσης, τόνισε ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χερσαίας εισβολής.

«Ο χρόνος της επιχείρησης καθορίστηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τον αρχηγό του επιτελείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηγετικό στέλεχος Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ο Μπασίμ Ναΐμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της Χαμάς, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον Ant1, απήθυνε προειδοποιήσεις ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για μία χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Δεν αναζητούμε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε η επίθεση να σταματήσει σήμερα, τώρα. Όμως αν πρέπει να γίνει είμαστε προετοιμασμένοι. Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά κάθε φορά σταματούν σε μερική εισβολή γιατί δεν είναι εύκολο ‘ταξίδι’ το να μπουν μέσα στη Γάζα. Η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο με 2,3 εκατομμύρια σε μια μικρή λωρίδα στη Μεσόγειο. Η Γάζα είναι γεμάτη από νέους άντρες, πολύ θυμωμένους, πολύ απογοητευμένους, με πολλά όπλα για αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο ‘ταξίδι’ το να εισβάλουν» ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα: «Ψάχνουμε υποστήριξη από οποιονδήποτε. Αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι οικονομική. Για παράδειγμα παίρνουμε μεγάλη οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ. Διπλωματική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα. Παίρνουμε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από το Ιράν. Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Εξαρτάται από το ποιοι θέλουν να βοηθήσουν. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος. Πολιτικά, ή διπλωματικά ή στρατιωτικά, είναι επίσης καλοδεχούμενος».

Το ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρθηκε και στο χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου στην ελληνική τηλεόραση αποκαλύπτοντας πόσο καιρό προετοιμάζονταν: «Μας πήρε δύο ίσως και τρία χρόνια. Σε διάφορα επίπεδα. Είμαστε πολιορκημένοι, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αλλά παρόλα αυτά η στρατιωτική ηγεσία προετοίμασε τα σχέδιά και τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εχθρός, πού βρίσκονται οι στρατιωτικές ενώσεις», είπε.

Ο Μπασίμ Ναΐμ χαρακτήρισε «πράξη άμυνας» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και μιλώντας για τους αμάχους που σκοτώθηκαν, είπε: «Ο στρατιωτικός μας διοικητής έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στους μαχητές, να μην επιτίθενται σε πολίτες, να μην επιτίθενται σε γυναίκες ή παιδιά και να τους αντιμετωπίζουν με έξυπνο και ηθικό τρόπο και αυτό έγινε. Το Ισραήλ μιλάει για αποκεφαλισμούς μωρών, για βιασμούς γυναικών αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να φέρουν μία απόδειξη για όσα λένε». Συμπλήρωσε ωστόσο: «Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα. Κάποιοι πολίτες βρέθηκαν στη μέση των δύο πλευρών».

Παραδέχτηκε πάντως ξανά πως τους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς, θα τους κρατήσουν «ώστε να γίνει ανταλλαγή με κρατούμενους. Έχουμε περισσότερους από 5.800 κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και κάποιοι είναι εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια». Παράλληλα αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί