Μινωικός Πολιτισμός: Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου”

Παρουσίαση της έκδοσης και φωτογραφικής έκθεσης


Την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12.00 πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα), η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης και φωτογραφικής έκθεσης  “ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου:
«ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019-2021»,
ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣ: 5031723 – ΥΠΟΕΡΓΟ 4: «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, WORKSHOPS – ROADSHOWS,  ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ». 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίσει ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου, θα μιλήσουν:
 ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Μουσείου Ακρόπολης Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης,η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη. 
Θα ακολουθήσει δεξίωση στο καφέ του Μουσείου.

Η φωτογραφική έκθεση, την οποία συνοδεύει η έκδοση, άνοιξε για το κοινό στις 20 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, ως τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Ο Μινωικός πολιτισμός, αναπτύχθηκε την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη. Το όνομά του το οφείλει στον αρχαιολόγο Arthur Evans, ανασκαφέα της Κνωσού, ο οποίος τον συνέδεσε με το μυθικό βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και τον μύθο του Μινώταυρου. Η αρχή του τοποθετείται περίπου στο 3200 π. Χ και η πτώση του περίπου στα 1100 π.Χ. Χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού αποτελούν η ευρεία χρήση του χαλκού, η εμφάνιση συστήματος κεντρικής διοίκησης και γραφών, η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου με το Αιγαίο και την Εγγύς Ανατολή. Στοιχεία του Μινωικού πολιτισμού σταχυολογούνται  μέσα από την ενδεικτική  παρουσίαση Μινωικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε Ρεθύμνου.

Η Αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Ο ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία των εταιριών Tetragon Α.Ε. – Birdie ΕΠΕ. Το συντονισμό της  υλοποίησης είχε η Δ/νση Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης και η εταιρεία Tetragon Α.Ε. Τη μουσειογραφική μελέτη ανέλαβε η Tetragon Α.Ε. Τη γενική επιμέλεια είχε η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, ενώ την επιμέλεια του περιεχόμενου και τη συγγραφή των κειμένων και τις μεταφράσεις έκανε η αρχαιολόγος Παρασκευή Βλάχου. Τη γραφιστική επιμέλεια έκανε η αρχιτέκτονας Δανάη Μαυρίδου. Η φωτογραφική έκθεση υλοποιήθηκε από την Tetragon Α.Ε., ενώ τις κατασκευές και ψηφιακές εκτυπώσεις ανέλαβε η No Limits Μ.ΙΚΕ.

Φωτογραφικό Υλικό: © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου – Υπουργείο Πολιτισμού

Μπορείτε να κατεβάσετε το ηλεκτρονικό press kit εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί