Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών, Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης

FERNANDO ALVARADO/EPA

Ο Πέντρο Σάντσεθ και η Γιολάντα Ντίαθ συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων.

Συγκεκριμένα, η προγραμματική συμφωνία συνεργασίας προβλέπει:

-Εβδομάδα εργασίας 37,5 ωρών χωρίς μείωση μισθού

Φορολόγηση των τραπεζών και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών

Αύξηση του αριθμού κοινωνικών κατοικιών 

Επέκταση των επ’ αμοιβή αδειών λοχείας-τοκετού

Να σημειωθεί ότι σκόπελος για την επίτευξη της κυβέρνησης συνεργασίας ήταν η μείωση των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς μείωση μισθού, στις 37,5 ώρες.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) έλεγαν ότι η ρύθμιση θα έπρεπε να παραπεμφθεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά (Sumar) πρότεινε να υπάρξει κυβερνητική συμφωνία και να παραπεμφθεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις το θέμα του 35ώρου.

Τελικά, έγινε δεκτή η πρόταση   ήταν το βασικό αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς το PSOE υποστήριζε ότι αυτή η ρύθμιση θα έπρεπε να προέλθει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Τελικά επικράτησε η πρόταση του Sumar, που λέει ότι αυτό που θα αφήσουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις την 35ωρη εβδομάδα εργασίας.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία αναμένεται να επικυρωθεί στη 1:30 ώρα Ελλάδας από Σάντσεθ και Ντίαθ, όμως, για τον σχηματισμό κυβέρνησης το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρειάζεται τη στήριξη και των αυτονομιστικών κομμάτων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2024.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί