Απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες ομήρους «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως ισχυρίστηκε
Τους εντατικότερους και φονικότερους από αέρος βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, βίωσε χθες η Γάζα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 400, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές Αρχές. Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς σε επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός μέσα στον πολιορκημένο θύλακα προετοιμάζοντας το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση. Σκοπός των επιδρομών αυτών ήταν επίσης να συγκεντρωθούν πληροφορίες για το πού κρατούνται οι όμηροι.
Χθεσινές πληροφορίες ήθελαν τους Αμερικανούς να ζητούν από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων καθώς και η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστήριζαν πως σκοπός του αμερικανικού αιτήματος ήταν η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για την προστασία πιθανών αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή στην περίπτωση που ο πόλεμος κλιμακωθεί και εμπλακούν σ’ αυτόν άμεσα οι ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, διαφορετικά η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να παρασύρει όλη τη Μέση Ανατολή. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ πως έχουν μερίδιο ευθύνης στην κλιμάκωση του πολέμου επειδή παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη στο Ισραήλ. «Προειδοποιώ τις ΗΠΑ και τον πληρεξούσιό τους, το Ισραήλ, ότι αν δεν σταματήσουν αμέσως αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή. Η περιοχή θα βγει εκτός ελέγχου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.
Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μήνυμά του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, έκανε λόγο για μάχη επιβίωσης, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς έχει τον χαρακτήρα μιας μάχης «ή ταν ή επί τας».
Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί de facto στον Νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ επιχειρεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο για να αποσπάσει την προσοχή του ισραηλινού στρατού και να τον αναγκάσει να δεσμεύσει δυνάμεις του και εκεί. Τα ισραηλινά αεροσκάφη συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσο αυτά τα πλήγματα είναι ικανά να αποδιοργανώσουν μια πολιτοφυλακή που κατά βάση διεξάγει επίσης έναν ανορθόδοξο πόλεμο κατά του εβραϊκού κράτους. Το τρίτο «μέτωπο» που απειλεί την ισραηλινή επικέντρωση στη Γάζα δεν είναι άλλο από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η συσσωρευμένη οργή του παλαιστινιακού λαού δείχνει έτοιμη να εκραγεί.
Επιχειρώντας τις πρώτες απόπειρες διείσδυσής του στη Γάζα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες για πρώτη φορά περιορισμένες επιδρομές από ξηράς στον θύλακα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώθηκαν σε τοποθεσίες όπου η Χαμάς θα μπορούσε να στήσει ενέδρες σε οποιαδήποτε ευρύτερη ισραηλινή εισβολή. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, επιβεβαίωσαν τις αναφορές υποστηρίζοντας πως οι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη και κατέστρεψαν μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της.
«Αυτές οι επιδρομές σκοτώνουν ομάδες τρομοκρατών και προετοιμάζουν το επόμενο στάδιο του πολέμου» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, το οποίο διευθύνεται από την οργάνωση, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε σπίτια στις συνοικίες Αλ Σαουντί και Τζανίνα, στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Στο μεταξύ, ένα δεύτερο κομβόι από 14 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε το βράδυ της Κυριακής από το πέρασμα της Ράφα. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως η συνολική βοήθεια που έχει φτάσει μέχρι στιγμής στον πολιορκημένο θύλακα είναι μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου που απαιτούνταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και μόλις ένα πολλοστημόριο της ποσότητας που χρειάζεται σήμερα.
Απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς
Την ίδια ώρα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους, όπως ισχυρίστηκε «για ανθρωπιστικούς λόγους», τις οποίες κατονόμασε ως Ισραηλινές Νουρίτ Κούπερ (Nurit Cooper, 75 ετών) και Γιότσβεντ Λίφσιτς (Yochved Lifshitz, 85 ετών). Οι δύο ηλικιωμένες είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της σε κιμπούτζ.
Σε αυτό το μήκος κύματος δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο, από την πλευρά της Χαμάς, με τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών…
🚨HAMAS RELEASE FOOTAGE OF HOSTAGE RELEASE pic.twitter.com/SWPXTIDNqM
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 23, 2023
عبر وساطة مصرية.. #القاهرة_الإخبارية تنفرد حصريا بنشر فيديو وصول السيدتين المحتجزتين إلى #معبر_رفح#تضامنا_مع_فلسطين #من_غزة_هنا_القاهرة#فلسطين pic.twitter.com/g9zCUtP9a0
— AlQahera News (@Alqaheranewstv) October 23, 2023
Σημειώνεται πως η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ.
5 νεκροί από πλήγμα σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, αργά το βράδυ χθες Δευτέρα.
Εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκονται πάνω στις ακτές του μικρού θύλακα στη Μεσόγειο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Μέσω Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ αλ Κούντρα, έκανε λόγο για θύματα στο ισραηλινό πλήγμα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο πλήγμα στον καταυλισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.
Στο Ισραήλ ο Μακρόν
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα καλέσει εξάλλου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς έκτοτε και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να «αφανίσει» τη Χαμάς.
NY Times: Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να αναβάλει την εισβολή στη Γάζα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.
Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια από την 7η Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς.
Η απελευθέρωση δυο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ — το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.
Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».
Θρίλερ με την απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φαίνεται πως κατέρρευσαν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων από τη Χαμάς γιατί η οργάνωση ζήτησε ως αντάλλαγμα να της δοθούν καύσιμα. Κάτι το οποίο το Ισραήλ απέρριψε και έληξε η συζήτηση, προς το παρόν τουλάχιστον, για την απελευθέρωση επιπλέον ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα που θα απελευθερώνονται τώρα είναι κάτοχοι είτε διπλής υπηκοότητας, είτε ξένης εθνικότητας.
Τέλος, τη Δευτέρα οι Ισραηλινές Αρχές έκαναν λόγο για 222 ομήρους, άρα αυτοί που κρατούνται αυτοί τη στιγμή είναι 220 άτομα.
Συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Παράλληλα, συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα με τις παλαιστινιακές αρχές να καταγγέλλουν νέο βομβαρδισμό στη Γάζα, αυτή τη φορά στον παραλιακό καταυλισμό Αλσάτι, που βρίσκεται στα βόρεια του Θύλακα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες. Επιπλέον, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων μιλάει για ακόμη δύο χτυπήματα πολύνεκρα, νοτιότερα. Συνολικά μέσα στη νύχτα που πέρασε γίνεται λόγος για πάνω από 50 νεκρούς και το 24ωρο για πάνω από 430.
Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X (του πρώην Twitter).
«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».
Επίσης μέσω X, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας θλίψη για τους θανάτους, τόνισε πως στέκει «στο πλευρό των συναδέλφων μας που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη».
Στην καθημερινή αναφορά του, το OCHA τόνισε τις δυσκολίες που συναντούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να διανείμουν βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας «εξαιτίας των εχθροπραξιών σε εξέλιξη, των περιορισμών της κίνησης και των ελλείψεων ηλεκτρισμού, καυσίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων απολύτως απαραίτητων ειδών».
Από το Σάββατο, άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο η διεθνής βοήθεια μέσω Αιγύπτου στον μικρό θύλακα όπου στοιβάζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Περίπου πενήντα φορτηγά εισήλθαν σε τρεις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, της μοναδικής που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».
«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.
«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».
Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο κ. Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αφού το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Χαμάς πήρε εξάλλου 222 ομήρους, Ισραηλινούς και αλλοδαπούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Ύπατος Αρμοστής έδωσε έμφαση στο ότι τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως οι πόλεμοι έχουν επίσης νόμους, ιδίως για την προστασία των αμάχων, και πως όσοι τους παραβιάζουν πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
«Όλοι οι άμαχοι που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται όμηροι από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και άνευ όρων. Η απαγωγή και η κράτηση ομήρων απαγορεύονται δυνάμει του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο κ. Τουρκ.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως τα μέτρα που πήραν οι αρχές του Ισραήλ για τη «στέρηση της πρόσβασης των αμάχων σε απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες» συνιστά «μορφή συλλογικής τιμωρίας», που είναι επίσης απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.
Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις «πρέπει να πάψουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως» και ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να αποφεύγει τη χρήση εκρηκτικών ευρέος φάσματος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», απαίτησε ο Φόλκερ Τουρκ.