Για την υλοποίηση του έργου «Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον στην Περιφέρεια Κρήτης»
Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, για την υλοποίηση του έργου «Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον στην Περιφέρεια Κρήτης».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης.
Το έργο θα υλοποιηθεί από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Περιφέρεια Κρήτης και περιλαμβάνει ένα σύνολο συνδυασμένων δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στην γενικότερη επαναδιαμόρφωση της σχέσης εκπαιδευτικών και μαθητών /τριών με το φυσικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Έργου, πραγματοποιούνται:
-Δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση καινοτόμου και πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο θα παραχθεί ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
-Χορήγηση πρωτότυπου ψηφιακού υλικού και βίντεο τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο
-Έντυπα Κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στα σχολικά συγκροτήματα που θα ενταχθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και το υφιστάμενο γεωμορφολογικό, γεωδυναμικό και υδρομετεωρολογικό πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας.
-Διεξαγωγή πρότυπων ασκήσεων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.
Σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο οι επιπτώσεις από φυσικούς, τεχνολογικούς, περιβαλλοντικούς κινδύνους και κρίσεις αποκτούν χρόνο με το χρόνο εκθετική διάσταση και αποτελούν κυρίαρχο πρόβλημα της παγκόσμιας κοινότητας. Ιδιαίτερα η Κρήτη, η οποία συγκεντρώνει μοναδικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που οφείλονται στις εξελισσόμενες γεωδυναμικές διεργασίες χαρακτηρίζεται από έντονες ενδογενείς και εξωγενείς μεταβολές οι οποίες οδηγούν όμως πολλές φορές σε καταστροφικά φαινόμενα ιδιαίτερης έντασης.
Ο κ. Αρναουτάκης αλλά και ο κ. Λέκκας-συντονιστής του προγράμματος- συμφώνησαν, ότι, η συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και ΕΚΠΑ αποσκοπεί στο να μειωθούν οι κάθε είδους επιπτώσεις από κινδύνους καταστροφών και κρίσεων όχι μόνο στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που υφίσταται.
Τα στελέχη των σχολείων που θα συμμετέχουν στο παρόν πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν στη δυνατότητα ορθής αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.
Η προέκταση αυτής της συνεργασίας, μέσα από τα περιεχόμενα και τα παραδοτέα του έργου, διαμορφώνει τους όρους για μια γενικότερη ενδυνάμωση της σχέση του γενικού πληθυσμού με τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές διεργασίες του τόπου, τις έντονες ενδογενείς και εξωγενείς μεταβολές και γενικότερα με το φυσικό περιβάλλον.
Παράλληλα Περιφέρεια Κρήτης, ΟΑΣΠ και ΤΕΕ, συνεργάζονται για την εκτέλεση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κατά προτεραιότητα σε σχολεία και λοιπές κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και χώρους που συγκεντρώνονται πολίτες.