Η Σίντι Μακέιν επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και ότι τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει μέχρι τώρα, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται μία ασφαλή, και διαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week” η Μακέιν δήλωσε ότι το αναφερόμενο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, αλλά η Γάζα είναι μία πολεμική ζώνη, στην οποία “ συμβαίνουν πράγματα”.
Δεύτερο κομβόι
Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε σήμερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ επιθεωρείται πριν κατευθυνθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα.
Συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, ακούστηκε έκρηξη και ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρου κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδα της Γάζας και της Αιγύπτου σήμερα το απόγευμα, λίγο μετά από την είσοδο του δεύτερου κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Νέες προειδοποιήσεις εκκένωσης στη Γάζα
Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.
«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.
Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης». Πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.
«Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.
4.741 νεκροί Παλαιστίνιοι και 15.898 τραυματίες
Στους 4.741 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, ενώ οι τραυματίες έφτασαν στους 15.898 από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Δρ Ashraf Al-Qidra, δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, 266 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 117 παιδιών, σύμφωνα με το CNN.
Το υπουργείο έχει λάβει 1.450 κλήσεις σχετικά με αγνοούμενους που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, 800 εκ των οποίων είναι παιδιά, είπε ακόμα Al-Qudra.
Η είσοδος της Χεζμπολάχ σε πόλεμο θα ήταν καταστροφική λέει ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο πολέμου με το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει ισραηλινές αντεπιθέσεις «ασύλληπτου» μεγέθους που θα προκαλούσαν «καταστροφή» στον Λίβανο, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Σε ένα επίσημο κείμενο ενημέρωσης που έδωσε ο Νετανιάχου σε Ισραηλινούς καταδρομείς κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, είπε επίσης: «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή εάν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο (Γάζα)».
Η σύγκρουση είναι «κάντε ή πεθάνετε» για το Ισραήλ, είπε ο Νετανιάχου.
58 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Δυτική Όχθη
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφέρει το Al Jazeera.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Τζενίν, μεταξύ άλλων περιοχών, ανέφερε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο.
Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 725 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου.
Ισραήλ: 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.
Στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ επιτίθεται σε μαχητές που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους από τον Λίβανο και έπληξε θέση στο λιβανέζικο έδαφος από την οποία εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους, πρόσθεσε ο Χαγκάρι.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων στα σύνορα του Λιβάνου
Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι διέταξαν την εκκένωση 14 επιπλέον κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Η απόφαση έρχεται καθώς οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Λόγω αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλεια, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την περασμένη εβδομάδα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων που ζούσαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα σύνορα να μετεγκατασταθούν.
Ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία
Οι ισραηλινές επιθέσεις έριξαν άουτ τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο αεροδρόμια της Συρίας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται στρατιωτική πηγή.
«Γύρω στις 5:25 π.μ. (02:25 GMT), ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε… αεροπορική επίθεση… με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολιτικός εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και να τραυματιστεί ένας άλλος», ανέφερε σύμφωνα με το Al Jazeera το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο. στρατιωτική πηγή.
«Οι υλικές ζημιές στους διαδρόμους των αεροδρομίων τους έθεσαν εκτός λειτουργίας».
Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη δεύτερη στην περιοχή από το 2006, με τουλάχιστον δύο άτομα να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή «τρομοκράτες» που κρύβονταν σε υπόγειο του τεμένους αλ Άνσαρ στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Ο στρατός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση εναντίον ενός συγκροτήματος των τρομοκρατών που ανήκε σε μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, που ευθύνονται για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και τα οποία οργάνωναν νέα, επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», σημείωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Ο Μαχμούντ αλ Σάαντι, διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου στη Τζενίν δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από το πλήγμα.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξήγαγε την επιχείρηση σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό επιθέσεων» και «βάση για τη διεξαγωγή τους».
Αυτός ο «τρομοκρατικός πυρήνας» είχε οργανώσει, όπως ανέφερε ο στρατός, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στις 14 Οκτωβρίου κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Τζενίν.
Αλλού στη Δυτική Όχθη ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σε στρατιωτική επιδρομή στη Ναμπλούς και ένας ακόμη σκοτώθηκε στην Τούμπας, πρόσθεσε το υπουργείο. Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη συνολικά 89 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τους βομβαρδισμούς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης αεροπορικής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο και δημοφιλή καφέ στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.
Τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και 86 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.
Σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα δήλωσε το Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι σκοπεύει “να αυξήσει” τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. «Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν “τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν”, σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.
Την ίδια ώρα η Ερυθρά Ημισέληνος και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η περιορισμένη αποστολή βοήθειας που έφτασε στη Γάζα το Σάββατο μέσω της διάβασης της Ράφα δεν αρκεί για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε νερό και τρόφιμα καθώς και τις ανάγκες των εγκαταστάσεων υγείας, αναφέρει το Al Jazeera.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς λέει ότι ελπίζει ότι θα επιτραπεί σε μια δεύτερη νηοπομπή βοήθειας να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή.
Ο Γκρίφιθς είπε χθες ότι υπήρχε η πιθανότητα να επιτραπεί σε άλλη συνοδεία να περάσει. «Ίσως και λίγο μεγαλύτερη, 20 με 30 φορτηγά», είπε για το πιθανό μέγεθος, σύμφωνα με το BBC. Σε 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας επετράπη να εισέλθουν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα το Σάββατο – η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ακτιβιστές ως «σταγόνα στον ωκεανό» του τι χρειαζόταν.
Αυτά τα φορτηγά ήταν τα πρώτα που έφτασαν στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό πριν από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς.
Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ «σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο»
Η ένταση στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οξύνθηκε περαιτέρω χθες Σάββατο μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο από την πλευρά του για τον θάνατο ενός μέλους του. Από την ισραηλινή πλευρά, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Εξάλλου δύο Ταϊλανδοί εργάτες γης επίσης τραυματίστηκαν.
«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε ο Κόνρικους.
«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στη Μέση Ανατολή
Ο αμερικανικός στρατός στέλνει περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στη Μέση Ανατολή και θέτει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα σε εντολές προετοιμασίας για ανάπτυξη ως απάντηση στην κλιμάκωση σε όλη την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin δήλωσε το Σάββατο ότι «ενεργοποίησε την ανάπτυξη μιας μπαταρίας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) καθώς και πρόσθετων ταγμάτων Patriot σε τοποθεσίες σε όλη την περιοχή για να αυξήσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων».
Η εντολή για τα στρατεύματα να προετοιμαστούν για ανάπτυξη έχει σκοπό «να αυξήσουν την ετοιμότητά τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν γρήγορα όπως απαιτείται», είπε. Και τα δύο συστήματα THAAD και Patriots είναι συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν βραχείς, μεσαίους και ενδιάμεσους βαλλιστικούς πυραύλους.
«Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις πληρεξουσίου του σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σήμερα διέταξα μια σειρά πρόσθετων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της στάσης του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή», ανέφερε ο Austin σε δήλωση, σύμφωνα με το CNN.
«Αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής, θα αυξήσουν την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην άμυνα του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων -περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο– , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία. Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Οι ΗΠΑ άσκησαν την Τετάρτη βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».
Παράλληλα οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Χαμάς.
Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ δικαιολόγησε το βέτο της χώρας της την Τετάρτη επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.
Η ίδια σχολίασε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι το προσχέδιο της Βραζιλίας δεν αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα με βάση το Άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Το Άρθρο 51 αναφέρεται στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης και σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνουν για να αμυνθούν έναντι μιας ένοπλης επίθεσης.
Σε επιστολή που έστειλε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα «ενεργήσει με κάθε απαραίτητο τρόπο ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και την κυριαρχία του από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην επιστολή το Ισραήλ δεν φαίνεται να επικαλείται επισήμως το Άρθρο 51.
Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Μάχμουντ Νταϊφάλα Χμουντ, επικαλούμενος γνωμοδότηση του 2004 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ γύρω από τη Δυτική Όχθη.