Η αντίστροφή μέτρηση για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχει ξεκινήσει την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη μετά τον φρικτό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά και απευθύνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα, έχουν τραυματιστεί 12.493 άνθρωποι κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.
«Πράσινο φως» για τη χερσαία εισβολή
Λίγες ώρες μετά τον υπουργό Άμυνας, ο υπουργός Οικονομίας, Νιρ Μπαράκατ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ABC News, τόνισε ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για το στρατιωτικό χτύπημα. Ο Μπαράκατ, τόνισε πως «οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς».
«Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει το ”πράσινο φως” για να εισέλθει στη Γάζα, όποτε αυτός είναι έτοιμος», δήλωσε στο ABC News το μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.
«Να είστε έτοιμοι, η εντολή θα έρθει σύντομα»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει ισραηλινούς στρατιώτες, που από την πρώτη στιγμή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει κάνει σαφές πως βασικός του στόχος είναι η εξόντωση της Χαμάς με κάθε τρόπο και κόστος, είπε «να είστε έτοιμοι, η εντολή θα έρθει σύντομα» και τόνισε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα είναι ακριβής και θανατηφόρος».
Israeli Minister of Defense, Yoav Gallant told IDF Soldiers today along the Southern Front, “Stay Ready. The Order will soon be Issued.”
— OSINTdefender (@sentdefender) October 19, 2023
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, είπε «Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι ««Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή».
שאלתי את שר הביטחון יואב גלנט pic.twitter.com/VTFUAhUPy0
— Amir Bohbot אמיר בוחבוט (@amirbohbot) October 19, 2023
Την Πέμπτη, 13η ημέρα του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα, αναμενόταν να επιτραπεί να μπουν για πρώτη 20 φορά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης Defence for Children International (DCI) 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στη Γάζα.
Δραματική η κατάσταση στη Γάζα: 3.500 νεκροί – 2,3 εκατομμύρια εγκλωβισμένοι περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια
Σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια είναι ικανή να βοηθήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους στη Γάζα, καθώς όπως δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, η βοήθεια πρέπει να είναι «ουσιαστική», δηλαδή της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και θα πρέπει να είναι ασφαλής.
Διαδηλώσεις μετά το μακελειό στο Αλ Αχλί
Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στον αραβικό κόσμο εκφράζοντας την οργή τους για την τραγωδία αυτή, την οποία και αποδίσουν στο Ισραήλ. Ηχηρές και μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στο Αμμάν, την Τύνιδα, την Βηρυτό, τη Δαμασκό κι άλλες πρωτεύουσες, όπως η Μανάμα, μετά το πλήγμα αυτό που πυροδότησε αιτήματα για τη διοργάνωση «Ημέρας Οργής» στον αραβικό κόσμο.
Η ένταση παραμένει επίσης μεγάλη στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, όπως και στην Δυτική Όχθη, όπου 64 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Το βράδυ της Τετάρτης δεκάδες Αμερικανοεβραίοι βρέθηκαν μέσα και έξω από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Euronews, το πλήθος κάλεσε τους Αμερικανούς νομοθέτες να πιέσουν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι συγκεντρωμένοι τόνιζαν ότι δεν θα φύγουν αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τις ακτιβιστικές ομάδες “Jewish Voice for Peace” και “If Not Now” οι οποίες τάσσονται υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.
Στην Αθήνα, μετά το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί σωματεία Εργαζομένων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, γυναίκες, φοιτητές, συνταξιούχοι και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο κέντρο της Αθήνας, και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την ισραηλίνη πρεσβεία, θέλοντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.