Aνακοίνωση εξέδωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με το κτήριο του «Ευαγγελισμού».
Στην ανακοίνωση παραδέχεται ότι έπρεπε να είχε αποφευχθεί ο τραυματισμός ατόμου κατά την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ υποστηρίζει ότι πριν τον αποκλεισμό των προσβάσεων του κτηρίου, έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι για την ύπαρξη ζώων και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας διαβεβαίωσαν ότι είχε διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από το εσωτερικό του κτηρίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπηρετώ -εκτός άλλων- τη δημοκρατική λειτουργία του. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω αποδεδειγμένα υπερασπιστεί τόσο την ακαδημαϊκή ελευθερία, όσο και την αντιαυταρχική πολιτική μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με τον «Ευαγγελισμό»:
- Το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη για 21 και πλέον έτη. Είχε υποστεί εμφανείς φθορές στο χρόνο και δεν μας επιτρεπόταν η πρόσβαση για την αποκατάσταση τόσο της στατικής επικινδυνότητας του, όσο και της συντήρησης και ανακαίνισής του.
- Κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια των επιδημούντων στο κτήριο, αλλά και των διερχομένων, ιδίως σε μια περίοδο όπου η σεισμική διέγερση του νησιού βρίσκεται σε έξαρση.
- Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν προβεί διαχρονικά, σε ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την απόδοση του κτηρίου στο Πανεπιστήμιο.
- Ζητήσαμε τον περασμένο Ιούλιο, από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, να κινηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να αποδοθεί το κτήριο με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν αντιμάχεται ιδέες άλλων, απλά απαιτεί το σεβασμό της περιουσίας του, την οποία αξιοποιεί για το σύνολο της κοινότητας. Άμεσα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την πολιτεία για τις αναγκαίες μελέτες.
- Ο τραυματισμός αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την εκκένωση, έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
- Η βία στην κοινότητα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα. Μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους δεν πρόκειται να εμπεδωθεί κλίμα καταστολής.
- Οι καταγγελίες και αιτιάσεις αναφορικά με παγιδευμένα ζώα στο κτήριο του Ευαγγελισμού είναι αναληθείς και προσβάλλουν το κύρος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια της Χώρας.
- Πριν τον αποκλεισμό των προσβάσεων του κτηρίου, έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι για την ύπαρξη ζώων και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας μας διαβεβαίωσαν ότι είχε διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από το εσωτερικό του κτηρίου.
Ο κυρ πρύτανης δεν αναφέρεται καθόλου στο γιατί δεν βρίσκονται άμεσα κονδύλια για την επισκευή του κτηρίου στη λεωφόρο Κνωσού, μήπως γιατί η κυβερνηΣάρα προσφέρει “30 αργύρια” για κάθε περίπτωση εκκένωσης; Δεν απαντά αν, ποτέ, πως και από ποιους βγήκαν οι αναγκαίες μελέτες και άδειες για τις μέχρι σήμερα “εργασίες. Όπως και δεν δίνει στη δημοσιότητα το έγγραφο της απόφασης της συγκλήτου που επικαλείται. Επίσης επειδή αναφέρει ότι “δεν θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί κλίμα καταστολής…” Θέτω ακόμη μερικά ερωτήματα: Σε ποιους αναφέρεται και χρησιμοποιείται πληθυντικός αριθμός; το κλίμα που έχει “εμπεδωθεί” στην πόλη και τους “χώρους του πανεπιστημίου” πως θα το περιέγραφε; Η υφαρπαγή έγκρισης (όπως αντιλαμβάνομαι ότι εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται σε ανακοίνωση πανεπιστημιακών) τιμά τον πρύτανη και ανεβάζει το κύρος του ιδρύματος; η ανταλλαγή ανακοινώσεων προωθεί την εμπιστοσύνη και την αγαστή συνεργασία του με όσους τον καταγγείλουν; όσο για το αν υπάρχουν ζώα μέσα στο κτίριο (όπως τον διαβεβαίωσαν οι αρχές” θεωρεί ότι τα ΜΑΤ σε κάθε περίπτωση μπήκαν ξανά στο κτίριο και έκαναν ενδελεχή έρευνα για αδέσποτα πριν “σφραγιστεί ” βάση την επιθυμίας των (αυτών που εκπροσωπεί ώστε να χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό) το κτήριο και τους εμπιστεύεται; αυτούς που τους “ξέφυγε” κρατούμενος δεμένος με χειροπέδες; σαν επίλογο του υπενθυμίζω ότι “τα στερνά τιμούν τα πρώτα” έτσι δεν έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας για τους αποστάτες που στήριξαν το παλάτι και τον Μητσοτάκη;