Πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που εδώ και εννέα ημέρες χτυπάει η αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας από την Πολιτική Άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ταυτόχρονα, έκκληση σε όλο τον κόσμο και τις διεθνείς οργανώσεις για αποστολή εθελοντικών ιατρικών αποστολών όλων των ειδικοτήτων για τη διάσωση τραυματισμένων αμάχων στη Γάζα απευθύνει την ίδια ώρα η ηγεσία των υγειονομικών υπηρεσιών στη Γάζα.
Τουλάχιστον 4 νοσοκομεία στη Γάζα σταμάτησαν πλήρως την λειτουργία τους όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα υπόλοιπα λειτουργούν χωρίς ρεύμα, νερό και τα απαραίτητα ιατροφαρμακευτικά εφόδια.
Το τμήμα του ΟΗΕ που στηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διά στόματος του επικεφαλής του Φιλίπ Λαζαρινί. «Το νερό είναι ζωή και η Γάζα στερεύει από νερό, στερεύει από ζωή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που αναζητούν ασφάλεια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα 92 σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν φτάσει τους 400.000.
Σύμφωνα με άλλο τμήμα του ΟΗΕ, το Ταμείο για τον Πληθυσμό που υποστηρίζει θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας, πάνω από 50.000 έγκυες βρίσκονται παγιδευμένες στη Γάζα και 5.500 πρόκειται να γεννήσουν αυτό το μήνα. «Χρειάζονται επειγόντως υγειονομική φροντίδα και προστασία», τονίζει το UNFPA και καλεί «όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους υπό την διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Περιμένουν την εντολή να εισβάλουν στη Γάζα
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, στην έδρα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο αριθμός των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στους 199.
Στην μεθόριο της Γάζας με τις περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 300.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, μονάδες πυροβολικού και πολλές ακόμη δυνάμεις, καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει να απειλεί με χερσαίες επιχειρήσεις το τμήμα πάνω από τον ποταμό της Γάζας. Η Χαμάς κρατάει ομήρους 155 άτομα, στρατιώτες και πολίτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Στην περιοχή όπου παραμένουν πάνω από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι κάτοικοι συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Τα ισραηλινά πλήγματα φέρονται να στοχεύουν στελέχη της Χαμάς, ωστόσο οι βομβαρδισμοί μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Σε μία από τις τελευταίες τέτοιες περιπτώσεις, αεροπορικό πλήγμα σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς Μοχάμαντ αλ Νατζάρ, μαζί με 15 ακόμη μέλη της οικογένειάς του.
Εκκενώνεται η παραμεθόριος με τον Λίβανο
Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εκκενώνει δεκάδες οικισμούς στη μεθόριο με τον Λίβανο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Χεζμπολάχ, με εκατέρωθεν σποραδικά πλήγματα και βομβαρδισμούς.
Στην κοινή ανακοίνωση στρατού και υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι εφαρμόζεται σχέδιο εκκένωσης κατοίκων που διαμένουν σε απόσταση 2 χλμ. από τα σύνορα και μεταφοράς σε κρατικούς χώρους φιλοξενίας.
Joint Ministry of Defense and IDF announcement:
The National Emergency Management Authority (NEMA) of the Ministry of Defense and the IDF are announcing the implementation of a plan to evacuate residents of northern Israel who live in the area up to 2 kilometers from the…— Israel Defense Forces (@IDF) October 16, 2023
The National Emergency Management Authority (NEMA) of the Ministry of Defense and the IDF are announcing the implementation of a plan to evacuate residents of northern Israel who live in the area up to 2 kilometers from the Lebanese border to state-funded guesthouses.
Διπλωματικά παιχνίδια με το πέρασμα της Ράφα
Ολιγόωρο άνοιγμα του διασυνοριακού περάσματος μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου φέρεται να προγραμματίζεται για την Δευτέρα από τις 9 το πρωί τοπική ώρα, με στόχο να φτάσουν σε ασφαλείς περιοχές κυρίως ξένοι υπήκοοι που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Για να γίνει αυτό, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να σταματήσει κάθε επιθετική ενέργεια κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Όπως ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ, στο επίκεντρο είναι εκατοντάδες με υπηκοότητα ή διπλή υπηκοότητα δυτικών χωρών, μεταξύ τους εκατοντάδες των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ αλλά και η Χαμάς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την «εξυπηρέτηση» εκατοντάδων ξένων υπηκόων εις βάρος των στρατιωτικών τους σχεδιασμών. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωση ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εκκεχειρία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την έξοδο αλλοδαπών».
Στα ΜΜΕ κυκλοφορούν επίσης θέματα που παρουσιάζουν αντιδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αντίστοιχες αναρτήσεις στα social media υπήρξαν και από υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.
Στην Ράφα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάθε ηλικίας, αλλοδαποί και άτομα με διπλή υπηκοότητα. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θα προασπίσει πρώτα τα δικά της εθνικά συμφέροντα και την εθνική της ασφάλεια, ενώ εναντιώνεται σε κάθε απομάκρυνση παλαιστινιακών πληθυσμών από τη Γάζα.
Αυξάνεται συνεχώς ο τραγικός απολογισμός
Ο τελευταίος απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας θέλει το πρωί της Δευτέρας, ένατης ημέρας του πολέμου, να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, με σχεδόν 1.000 νεκρά παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 10.000. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσέγγιση των σημείων που έχουν πληγεί.
Στην άλλη πλευρά, οι απώλειες των Ισραηλινών από την αρχική αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7/10 έχουν επισήμως φτάσει τους 1.400 και οι τραυματίες πλησιάζουν τους 3.500. Οι απώλειες της Χαμάς στην ίδια επιχείρηση έφτασαν τους 1.500 νεκρούς σύμφωνα με το Ισραήλ.
Επιπρόσθετα, σε επιχειρήσεις των Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 άτομα και έχουν τραυματιστεί 1.200.
Συνολικά, σε εννέα ημέρες συγκρούσεων και βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.700 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί σχεδόν 15.000 και έχουν εκτοπιστεί εντός της πολιορκούμενης Γάζας χωρίς ρεύμα, νερό και καύσιμα περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επανέφερε σε λειτουργία την ύδρευση προς τη Γάζα, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, καθώς οι βομβαρδισμοί έχουν διαλύσει το δίκτυο αγωγών.