Σέγκος : Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε μία εξέχουσα προσωπικότητα που σε κάθε σταθμό της σπουδαίας ακαδημαϊκής της πορείας, κουβαλούσε βαθιά στην καρδιά και στην ψυχή της τον τόπο της
Στην αγκαλιά της γενέθλιας γης της αναπαύτηκε σήμερα η σπουδαία ακαδημαϊκός Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton.
Στην εξόδιο ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Χερσόνησο, προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.
Η εκλιπούσα είχε ξεχωριστούς δεσμούς με τη Χερσόνησο, τόπο καταγωγής του πατέρα της.
«Σήμερα αποχαιρετούμε μία εξέχουσα προσωπικότητα που σε κάθε σταθμό της σπουδαίας ακαδημαϊκής της πορείας, κουβαλούσε βαθιά στην καρδιά και στην ψυχή της τον τόπο της. Ο Δήμος Χερσονήσου και η τοπική κοινωνία αποχαιρετούμε με θλίψη μία εξαίρετη καθηγήτρια που υπηρέτησε τον ανεκτίμητο θησαυρό της ελληνικής γλώσσας και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων στα μονοπάτια της γλωσσολογίας. Ξεχώριζε για πολλά. Υπήρξε μία ακούραστη μελετήτρια της ελληνικής γλώσσας αλλά και μια εμπνευσμένη δασκάλα. Όσοι μαθήτευσαν στο πλευρό της μιλούν για μία σπουδαία προσωπικότητα, για μία εξαίρετη επιστήμονα, για έναν άνθρωπο καλοσυνάτο, γεμάτο αγάπη, ευγένεια και σεβασμό. Η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton αφήνει μία σημαντική παρακαταθήκη στον τομέα της ελληνικής γλωσσολογίας», ανέφερε στον επικήδειό του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.
Η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton μέσα από το πλαίσιο της γενετικής γραμματικής έχει προσφέρει πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο ερευνητικό έργο στην ανάλυση της ελληνικής γλώσσας με κύρια έμφαση στη σύνταξη. Το πλούσιο ερευνητικό της έργο εκτείνεται στα επίπεδα της φωνολογίας, μορφολογίας και σύνταξης της ελληνικής. Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά επιτεύγματά της ήταν η καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας και η συμβολή της στην καθιέρωση των Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τη δική της σφραγίδα έχει η ίδρυση και η διεύθυνση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading.
Σπουδαίο ήταν το ακαδημαϊκό της αποτύπωμα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου διετέλεσε καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας την περίοδο 1989 – 1992.
Πέρα από το πλούσιο ερευνητικό της έργο, συμμετείχε σε μια σειρά από δραστηριότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Το σημαντικότερο ίσως επίτευγμά της είναι ότι μαζί της στο Reading μαθήτευσε και εκπαιδεύτηκε ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων γλωσσολόγων οι οποίοι στελέχωσαν στην συνέχεια τους τομείς Γλωσσολογίας στην Ελλάδα.