Η κυβέρνηση της Ελλάδας σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά και βραχονησίδες των των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες, κάτι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Σε ένα ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται από την Αθήνα, η εφημερίδα γράφει ότι «ένα θετικό βήμα ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έδωσε σήματα ομαλοποίησης με την Τουρκία».
«Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, τα βήματα εξομάλυνσης επιταχύνθηκαν», τονίζει το κείμενο.
Παρακάτω η εφημερίδα εξηγεί ότι -σύμφωνα με την τουρκική οπτική- ότι «το θέμα είναι ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλοκα θέματα ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των νησίδων των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Το νησιωτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, βραχονησίδες και βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ακόμη, ονομάζει μερικά από τα νησιά που έχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις: Σάμος, Μεγίστη (Καστελόριζο), Χίος, Πάτμος, Ψαρά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Σύμη.