Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Βόλο και στα γύρω χωριά του Πηλίου την επομένη του καταστροφικού περάσματος δύο ισχυρών κακοκαιριών μέσα σε διάστημα 20 περίπου ημερών, με τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει θεατής.
Την ίδια ώρα η οργή των ανθρώπων που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους ξεχειλίζει καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τόνους λάσπης και φερτών υλικών.
«Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και κάθε 15 βάζουμε κεφάλαια στις επιχειρήσεις μας, και σε ένα μήνα μας βγάζουν και κλέφτες» τονίζει κάτοικος του Βόλου στην κάμερα της ΕΡΤ, ενώ άλλος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας σημειώνει: «Πολύ λάσπη δεν παλεύεται. Δεν υπάρχει ρεύμα, έρχεται το νερό που και που και πλενόμαστε λιγάκι».
«Το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο από το πρώτο. Τα πήρε όλα σβάρνα. Έπεσαν τα τοιχία από την πολυκατοικία, έχουμε πλημμυρήσει μέχρι το ασανσέρ απάνω» σημειώνει άλλος κάτοικος του Βόλου.
Παράλληλα, κάτοικος της περιοχής βάζει στο στόχαστρο τις αρμόδιες αρχές και την μηδενική προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα. «Ντροπή, μηδέν έργα. Είχαμε τόσες μέρες να προετοιμαστούμε σαν Δήμος. Τίποτα, περιφέρεια – κράτος».
Για «μεγάλη καταστροφή» κάνει λόγο πλημμυροπαθής προσθέτοντας ότι «έχουμε πάλι ζημιές». Αξίζει να σημειωθεί μαρτυρία που μεταδίδει η ΕΡΤ άνθρωπος κάνει λόγο για «χάλι» καθώς δεν έχουν γίνει έργα υποδομής
«Πάθαμε την πρώτη ζημιά. Τώρα έρχεται η δεύτερη και το κακό δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι εμείς σαν επαγγελματίες πλέον έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά από τον κόσμο. Ο Βόλος εξαρτάται 50-60% από το Πήλιο» σημειώνει άλλος ελεύθερος επαγγελματίας η επιχείρηση του οποίου επλήγη και εξαρτάται από τον τουρισμό του Πηλίου.
Όσον αφορά στην Αγριά Βόλου, ηλικιωμένη περιγράφει ότι χρειάστηκε να κοιμηθεί με μάσκα μέσα στο σπίτι της το οποίο είναι γεμάτο με λάσπες.
«Μόνοι μας παλεύουμε – Μας έχουν παρατήσει και τις δυο φορές»
«Δεύτερη φορά είναι που πλημυρίζουμε και κανείς δεν έδωσε σημασία. Όλα τα πράγματά μας έχουν πάει χαμένα, τονίζει στην κάμερα του CNN Greece κάτοικος του οικισμού Παλαιό Λιμεναρχείο και υπογράμμισε την ανάγκη παροχής χρημάτων από το κράτος, ως μέτρο στήριξης.
«Τα πράγματά μας μας πήγαν όλα χαμένα. Ούτε ο δήμαρχος ούτε ο Αγοραστός (σ.σ. περιφερειάρχης) ενδιαφέρθηκε. Μέχρι τώρα μόνοι μας παλεύουμε. Μας έχουν παρατήσει και τις δυο φορές» σημειώνει η ίδια εκπέμποντας κραυγή αγωνίας ώστε να σταλούν μηχανήματα για να καθαριστούν οι οικισμοί από τη λάσπη.
«Τα βλέπετε τα χάλια μας. Θα μας αναγκάσουν αν φύγουμε από τα σπίτια μας. Ούτε νερό ούτε ρεύμα έχουμε».
«Αν ξαναβρέξει θα έχουμε πάλι τα ίδια;»
Στον ίδιο οικισμό άλλη απελπισμένη κάτοικος περιγράφει ότι «το νερό έχει έφτασε στο 1,80 μ. περίπου» προσθέτοντας ότι βρίσκονταν τρεις ημέρες εγκλωβισμένοι μέσα στο χωριό ενώ μετά το πέρασμα της πρώτης κακοκαιρίας (Daniel) κατά την οποία «γεμίσαμε με λάσπη», «είχαμε 20 ημέρες να καθαρίσουμε τους δρόμους» ωστόσο όλα καταστράφηκαν, «Αυτοκίνητα και σπίτια. Τα καταστήματα, οι έμποροι έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά, το ρεύμα άργησε πάρα πολύ να έρθει στην περιοχή», σημειώνει η ίδια προσθέτοντας ότι «αφού είδαμε δύο ημέρες τα σπίτια μας καθαρά, με μια βροχή 5-6 ωρών έγινε πάλι το ίδιο».
«Δεν υπάρχει πλέον κουράγιο να ξελασπώσουμε πάλι» περιγράφει η ίδια προσθέτοντας ότι τα σπίτια που είχαν καθαριστεί «και πάλι καταστράφηκαν».
Όσον αφορά στα 6.600 ευρώ που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για την αγορά οικοσκευής η ίδια κάτοικος σημειώνει ότι κάποιοι αγόρασαν έπιπλα και ξανακατστράφηκαν
«Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά. Κάθε φορά που θα βρέχει θα γίνεται αυτό το πράγμα;» δηλώνει η ίδια και περιγράφοντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποί βρίσκονται οι κάτοικοι του Παλαιού λιμεναρχείου κάνει λόγο για «ψυχολογικό τραύμα» καθώς «δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια».
«Και άντε και ξανακαθαρίζουμε που δεν έχουμε κουράγιο. Αν σε δύο εβδομάδες βρέξει πάλι το ίδιο θα έχουμε;»
Τέλος, περιγράφοντας τις συνθήκες κατά το πέρασμα της πρώτης κακοκαιρίας, (Daniel) σημείωσε ότι ο οικισμός εγκλωβίστηκε. «Την προηγούμενη φορά τους κατοίκους τους πήραν οι βάρκες της ΕΜΑΚ. Μας ταΐζαν με συσσίτια, δεν είχαμε νερό, τα σκουπίδια ήταν μέσα στα σπίτια. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην επόμενη και δεν έχουμε μια απάντηση για το νερό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο δέρμα μας;»