Το «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκε μέσω εκτροπής στη Βουλή προκειμένου η νέα σύνθεση του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής να είναι υποταγμένη στις επιλογές του Μαξίμου, πολύ περισσότερο που στην Ολομέλεια εκκρεμεί η συζήτηση των αποτελεσμάτων που έκανε η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και η απόφασή για την επιβολή στη μυστική υπηρεσία προστίμου 100.000 ευρώ με άξονα το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών.
Την επισήμανση ότι έγινε απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 κάνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδης, χαρακτηρίζοντας το θέμα της παραβίασης της πλειοψηφίας των 3/5 ως «πολύ σοβαρό».
Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στο Facebook ο Ξενοφών Κοντιάδης, πρόκειται για:
«Απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις».
Ο καθηγητής Κοντιάδης στη δήλωσή του αναρωτιέται ακόμα τι θα πράξει το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αντισυνταγματικής επιλογής και της παράνομης σύνθεσης του νέου ΔΣ της ΑΔΑΕ.
«Θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis (σ.σ εσωτερικά ζητήματα) του Κοινοβουλίου;», αναρωτιέται ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης.
Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή Κοντιάδη
«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.
Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;
Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;».