Του Γιώργου Μεραμβελιωτάκη*
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Η ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα που υπογράφηκε το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 1980 και αποτελεί ευκαιρία να εορτασθεί ο ζωτικός ρόλος του κλάδου στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας καθώς οι παγκόσμιες περιοχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – UNWTO φιλοξενούν εναλλάξ κάθε χρόνο τους επίσημους αυτούς εορτασμούς, με θεματικό και χρονικό συντονισμό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 έχει ως θεματικό άξονα τον «Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις». Φέτος γιορτάζεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO παρουσιάζει δράσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που περιβάλλουν τις επενδύσεις στον τουρισμό.
Με αφορμή τον εορτασμό ο συνδυασμός μας «Μαζί με Όραμα» σήμερα παρουσιάζει τις θέσεις του στον Τουρισμό βασισμένες σε ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό μοντέλο, με επίκεντρο την εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης μας στην ενδοχώρα και σε ολόκληρο το Δήμο Χερσονήσου.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, οι υποδομές, καθώς και οι αναπτυξιακές ανάγκες των κοινοτήτων μας και των κατοίκων τους, μας υποδεικνύουν τον τρόπο που ένας νέος σύγχρονος Δήμος οφείλει να επενδύσει στην υπάρχουσα luxurious εμπειρία σε συνεννόηση και μόνιμη “ανοικτή γραμμή” με τους επιχειρηματίες και φορείς Τουρισμού, αλλά και να στοχεύσει σε ειδικές μορφές τουρισμού, στον πολιτισμό και την παράδοση, στη γαστρονομία, στη διασύνδεση υπαίθρου και κέντρου.
Για εμάς, επιβάλλεται η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, με στόχο τη σύνδεση και την οργανωμένη ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος και τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος με ταυτότητα.
Η Εξωστρέφεια και η δυνατή Ταυτότητα είναι αυτά που δημιουργούν πρωτοβουλίες και δικτυώσεις τοπικού, εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταφέρουν καλές πρακτικές που αναδεικνύουν την περιοχή, τις κοινότητες και προβάλλουν την τοπική άυλη κληρονομιά, τις τοπικές παραγωγές, τους μικροεπιχειρηματίες, τη χειροτεχνία και κάθε δυναμική του τόπου.
Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο και οι προοπτικές ανάπτυξής του μέσω εναλλακτικών στρατηγικών είναι θεμελιώδη ζητήματα τα οποία οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς του προορισμού οφείλουν να εξετάζουν προσεκτικά και να προτείνουν την εφαρμογή μιας βιώσιμης τουριστικής στρατηγικής, για μια ισορροπημένη τουριστική δραστηριότητα. Είναι μονόδρομος ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον για τη διαμόρφωση του μοντέλου της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Ο τουρισμός μπορεί να είναι ταυτόχρονα επικερδής και «μακράς διαρκείας» εφόσον επιτευχθεί η απαραίτητη σύνθεση οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, αυτή θεωρούμε ως μια ρεαλιστική οπτική, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με την «πράσινη» ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
* Ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Χερσονήσου