Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΤΕ (ΣΕΙΤΕ) εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στους εκβιασμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) προς του Υποψήφιους Διδάκτορες, Υπότροφους του Ιδρύματος, για την κατάθεση στων διατριβών τους στο ΙΚΥ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτό, το ΙΚΥ ζητά να του επιστραφεί το σύνολο της καταβληθείσας υποτροφίας.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου,μετά από ενημέρωση που είχε, από το ΙΚΥ δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για ορισμένους υποψήφιους Διδάκτορες. “Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες εκπόνησης των διδακτορικών διατριβών και τους πλείστους λόγους, για τους οποίους αυτές οι διατριβές στις περισσότερες των περιπτώσεων ολοκληρώνονται εκπρόθεσμα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος. Μάλιστα, σήμερα, Τρίτη (26/9) οι εργαζόμενοι απέργησαν και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του ΙΤΕ στις 11.00 το πρωί. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας (έξω από την Περιφέρεια Κρήτης) στις 19.00».
“Καλούμε το ΙΚΥ να κατανοήσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Υπότροφοί του και να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Επίσης, καλούμε όλους τους ακαδημαϊκούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στα οποία Υπότροφοι του ΙΚΥ διεξάγουν τη διατριβή τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε από κοινού να ασκήσουμε πίεση στο ΙΚΥ προκειμένου αυτό να σταματήσει την εκβιαστική του τακτική και να στηρίξει έμπρακτα τους Υποψήφιους Διδάκτορες στην εκπόνηση της διατριβής τους”, αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου, που δημοσιεύει την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου.
Αναλυτικά η επιστολή
Με την παρούσα επιστολή η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ. επιθυμεί να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν μια σημαντική κατηγορία συναδέλφων οι οποίοι /-ες αποτελούν το μέλλον της ερευνητικής κοινότητας.
Οι συνάδελφοι που απασχολούνται στα Ε.Κ.-Ι. ΝΠΙΔ και βρίσκονται υπό καθεστώς υποτροφίας, πιο συγκεκριμένα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καλούνται άλλη μια χρονιά να αντιμετωπίσουν την εκβιαστική λογική του Ιδρύματος καθώς τα χρονικά περιθώρια υποβολής των τελικών παραδοτέων σε δύο κύκλους υποτροφιών (Β Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών») βαίνουν προς την ολοκλήρωση τους. Το ΙΚΥ εκβιαστικά ζητάει από δεκάδες υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των τροφείων με δικαστικά μέσα. Στην ουσία πρόκειται να ζητήσει από δεκάδες νέους/ες εργαζόμενους/ες επιστήμονες/ισσες την επιστροφή (έως και 36 μηνών) δεδουλευμένων. Το γεγονός αυτό είναι εκ φύσεως προβληματικό όταν αναφερόμαστε σε ερευνητική εργασία, καθώς μια μελέτη δεν είναι απαραίτητο ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον προγραμματισμένο χρόνο, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι ο ερευνητικός αυτός χρόνος που έχει περάσει αποτελεί και εργασιακό χρόνο του εκάστοτε υποψηφίου πάνω στο αντικείμενό του.
Η χρηματοδότηση της ερευνητικής δουλειάς με συμβάσεις υποτροφιών αποτελεί από μόνο του μια προβληματική κατάσταση όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των υποψηφίων, οι οποίοι καλούνται ουσιαστικά να δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, παντελής έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων όπως άδειες, επιδόματα κλπ. Επίσης είναι γνωστά τα διαρκή προβλήματα που ανακύπτουν στα προγράμματα του ΙΚΥ, με μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές, υποβάθμιση των κοινωνικών κριτηρίων στη χορήγηση υποτροφιών, μη-χορήγηση αναβολών σε συναδέλφισσες εγκύους, ενώ οι λόγοι «ανωτέρας βίας» που μπορεί να επικαλεστεί ένας υπότροφος, είναι ουσιαστικά μηδαμινοί ή μεγάλης πολυπλοκότητας, με πολλές δυσκολίες, ειδικά στο να αποδείξει ότι πρόκειται όντως για «ανωτέρα βία». Την ίδια ώρα δεν λαμβάνεται πουθενά σοβαρά υπόψιν η πρακτική δυσκολία ολοκλήρωσης μιας διατριβής ειδικά όπου απαιτείται πειραματική διαδικασία, όσον αφορά καθυστερήσεις αναλωσίμων, τεχνικές βλάβες σε όργανα κ.α. που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις που δεν άπτονται της ευθύνης του υποτρόφου. Το ίδιο ισχύει και για το γραφειοκρατικό κομμάτι της ολοκλήρωσης της διατριβής, όπου το κείμενο πρέπει να ελεγχθεί, να εγκριθεί από το πανεπιστήμιο και τα αρμόδια όργανα, χρόνος ο οποίος είναι και αυτός πέρα από την ευθύνη του κάθε υπ. διδάκτορα. Με άλλα λόγια μεταφέρει αυτή την ευθύνη στον κάθε υποψήφιο και μάλιστα με τη μέγιστη τιμωρητική μέθοδο και απειλή επιστροφής δεδουλευμένων και κρατώντας δέσμια τα χρήματα για τους τελευταίους τρεις μήνες αυτών των δεδουλευμένων, μέχρι το πέρας της διαδικασίας.
Η πρόταση για χρονική παράταση της υποτροφίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, δεν συνοδεύεται ποτέ από οικονομική παράταση καθώς δεν προβλέπεται ούτε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα οποία υπάγεται το ΙΚΥ. Επίσης έχουν υπάρξει καταγγελίες εκμετάλλευσης της χρονικής παράτασης προκειμένου ένας υποψήφιος διδάκτορας να παραμένει δέσμιος στο εργαστήριο αμισθί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι απαιτείται για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Παράλληλα, ακόμα και σε περιπτώσεις που η εκάστοτε ερευνητική ομάδα προτίθεται και έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε εκ νέου σύναψη μιας σύμβασης με τον υπότροφο, το ΙΚΥ έχει ως περιοριστικό όρο την μη υπογραφή άλλων συμβάσεων υποτροφίας, συμβάσεις οι οποίες δυστυχώς είναι σύνηθες να υπογράφονται για υπ. διδάκτορες σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Επιπρόσθετα, το ΙΚΥ επιβάλει περιορισμούς στην υπογραφή άλλων συμβάσεων υποτροφίας, παράλληλα με την τρέχουσα του ΙΚΥ, με αποτέλεσμα για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα να μην μπορεί να συνάψει άλλη σύμβαση και ως εκ τούτου επιφέρει επιπλέον οικονομικές δυσκολίες στον υπότροφο.
Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ. στηρίζει τα αιτήματα διεκδίκησης που έχουν διαμορφωθεί από τους υποτρόφους και είναι τα εξής:
• Αλλαγή παραδοτέου στο ΙΚΥ, παράδοση μιας τελικής τεχνικής έκθεσης των αποτελεσμάτων της διατριβής, αντί του τελικού κειμένου της διατριβής και όλων των εγγράφων που εκδίδονται από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα
• Μη επιστροφή των τροφείων, καθώς πρόκειται για απαράδεκτο αίτημα επιστροφής δεδουλευμένων και εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί ως κίνητρο αλλά ως απειλή.
• Όχι στις καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων με οποιαδήποτε δικαιολογία και επίλυση των όποιων τεχνικών δυσκολιών, ώστε με το πέρας του μήνα απασχόλησης να καταβάλλονται στο ακέραιο οι υποτροφίες που αποτελούν μέσο βιοπορισμού των συναδέλφων.