Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού ή ΚΔΑΠ στον Νομό Ηρακλείου ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Όπως τόνισε, εκατοντάδες νέοι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τους αποκλεισμούς των παιδιών τους από αυτές τις αναγκαίες δομές, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τη λογική του κόστους.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον Δήμο Ηρακλείου έχουν γίνει δεκτά, μέχρι στιγμής, 1.180 παιδιά, με ανώτερο αριθμό παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν μόλις τα 1.280, ενώ οι αιτήσεις των γονέων είναι 2.200.
Χαρακτηριστικό, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, είναι ότι σε δημοτικό σταθμό μέσα στην πόλη του Ηρακλείου έγιναν δεκτά μόνο 4 παιδιά από τις 150 αιτήσεις. Κατά συνέπεια, οι γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς σταθμούς, όπου και πάλι οι θέσεις δεν επαρκούν.
Μάλιστα κατήγγειλε ότι το ίδιο το πρόγραμμα θέτει δημοσιονομικούς κόφτες για τη συμμετοχή σε αυτό, και δεν αφορά όλα τα παιδιά, καθώς λαϊκές οικογένειες θεωρούνται «προνομιούχες» και πρέπει να επωμιστούν το δυσβάσταχτο κόστος ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού.
Επισήμανε επίσης ζητήματα που υπάρχουν με τη στελέχωση των παιδικών σταθμών, καθώς επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τους 178 εργαζόμενους από τους 268 να είναι με συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και μόνο οι 90 να είναι μόνιμοι.
Ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στα ΚΔΑΠ, καθώς εκατοντάδες παιδιά στον Δήμο Ηρακλείου αποκλείστηκαν, ακόμα και παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμεΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ και έχουν πλήρη φάκελο, δεν έλαβαν το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών, επειδή απλώς και μόνο η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.
Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν χρηματοδοτεί το πρόγραμμα των vouchers , αλλά η χρηματοδότηση γίνεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και απάντησε κυνικά ότι όσο υπάρχουν χρήματα, τόσο θα αυξάνονται τα voucher, ανάλογα με τις… δημοσιονομικές αντοχές.
Παραδέχθηκε ακόμα ότι πάνω από 2.000 αιτήσεις δεν πήραν voucher παρότι πληρούσαν τα κριτήρια και πρόσθεσε ότι λύση είναι ή να αυξηθεί η χρηματοδότηση, ανάλογα πάντα με τις «αντοχές» της οικονομίας ή οι δήμοι να υποδεχθούν στις δικές τους δομές παιδιά με χαμηλό αντίτιμο.
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την πολιτική που έχει κάνει αυτές τις δομές προσωρινού χαρακτήρα, με αβέβαιη χρηματοδότηση, με συμβασιούχους εργαζόμενους σε ομηρία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αναγκαιότητα για δημόσιες δομές, με μόνιμους εργαζόμενους και μόνιμη κρατική χρηματοδότηση.
Όπως είπε, με αυτή την πολιτική ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ακόμα και των ισχνών δομών που έχουν απομείνει, ενώ τόνισε ότι νέες μητέρες αναγκάζονται να παραιτηθούν από το να δίνουν όλο τον μισθό τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Το κριτήριο του κόστους επανέφερε κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός, λέγοντας ότι υποστηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς, καθώς «δεν είναι άπειρα τα χρήματα».
Και πρόσθεσε ότι «ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτική δομή ανάλογα με την προτίμησή του», αποσιωπώντας το αν η… «προτίμηση» έχει να κάνει με την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, σε μια λογική που λέει ότι μόνο όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να στέλνει το παιδί του.