Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη
Υπάρχει ένα πολύ πιθανό σενάριο στις εκλογές για το δήμο του Ηρακλείου. Ο κ. Καλοκαιρινός να κερδίσει τις εκλογές αλλά να μην μπορεί να διοικήσει στην πραγματικότητα, εννοώ με βάση τις διακηρύξεις αλλά και τις προσδοκίες.
Πράγματι, το ψηφοδέλτιο Καλοκαιρινού είναι ψηφοσυλλεκτικό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο στις πολλές τελευταίες εκλογές. Και ο επικεφαλής είναι “ψηφοσυλλέκτης”, καθώς ασφαλώς έχει την προσωπικότητά του, όχι αυτή την τέλεια και απόλυτη που του καταμαρτυρούν αυλές και πλατείες, αλλά φυσικά μετράει. Μετράει και ως ιστορικό οικογενειακό όνομα στο Ηράκλειο.
Αλλά και το ψηφοδέλτιό του είναι πολύ ισχυρό από αυτή την άποψη. Οι κορυφαίοι των τριών πρώτων συνδυασμών (Λαμπρινού, Κουράκη, Λυγερού) είναι υποψήφιοί του. Μαζί του ο Γ. Σισαμάκης που έγινε από το πρώτο λεπτό της δημοτικής θητείας που λήγει μέλος της πλειοψηφίας, αν και υποψήφιος δήμαρχος του 2019. (Πάντως ο κ. Σισαμάκης φαίνεται ότι κάθε φορά ανακοινώνει ή είναι υποψήφιος δήμαρχος σα να στοχεύει μια θέση αντιδημάρχου στον νικηφόρο συνδυασμό. Το έκανε το 2019 με τον. κ. Λαμπρινό, το επιδιώκει τώρα με τον κ. Καλοκαιρινό, στου οποίου τον συνδυασμό εντάχθηκε, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του δικού του).
Μαζί του και η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, πάντα στη διοίκηση του δήμου από το 1986 που δημιουργήθηκε (πλην της 8ετίας Ασλάνη), άρα συνυπεύθυνη για τα όσα υπάρχουν και θέλει να αλλάξει – όπως εξαγγέλλει- ο κ. Καλοκαιρινός.
Και πέραν των δημοτικών παρατάξεων, που υποτίθεται ότι ήταν αντίπαλες μέχρι… μίσους τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τώρα είναι συμμαχητές για να αλλάξουν όσα οι ίδιες έκαναν ή δεν έκαναν στα πολλά χρόνια των διοικήσεών τους, υπάρχουν και οι κομματικοί παράγοντες. Τα κόμματα τα ίδια. Ο κ. Καλοκαιρινός είχε διακηρύξει ότι δεν ήθελε κομματική στήριξη (το είπε πάντως αφού πρώτα επιχείρησε να εξασφαλίσει, έστω χωρίς ανακοινώσεις, στήριξη από 2 ή 3 κόμματα), αλλά έχει στο ψηφοδέλτιό του τον στενό συνεργάτη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, Μανώλη Χαιρέτη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Άρα είναι δεδομένο ότι ένα μέρος της ΝΔ και φυσικά ο μηχανισμός του κ. Αυγενάκη, θα στηρίζουν τον υποψήφιο και μέλος της ΠΕ.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής υπάρχει και από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η Μαρία Καλουδιώτη. Αφήστε που ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και χωρίς ανακοίνωση, Καλοκαιρινό αποφάσισε να στηρίξει.
Για κλείστε μάτια, με βάση όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, και σκεφτείτε ένα (όχι και τόσο φανταστικό) σενάριο: Ο κ. Καλοκαιρινός εκλέγεται δήμαρχος και έχει στο επιτελείο του τον άνθρωπο του Αυγενάκη και μέλος της ΠΕ της ΝΔ κ. Χαιρέτη και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλουδιώτη. Αλλά και τον κ. Καραντινό, προερχόμενο από την ομάδα Λαμπρινού και την ομάδα της ΝΔ, τον κ. Ν. Γιαλιτάκη, επί χρόνια αντιδήμαρχο του Γ. Κουράκη και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Επειδή τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, ειδικά της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο δήμου Ηρακλείου δεν είναι απολιτίκ, ούτε οι λύσεις είναι απολιτίκ.
Τι θα γίνει, λοιπόν, αν πρέπει να παρθεί απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού ή της καθαριότητας και όλοι οι παραπάνω πρέπει είτε ως συναρμόδιοι να αποφασίσουν είτε ως μέλη της πλειοψηφίας να οριστικοποιήσουν πολιτικές;
Τι θα γίνει όταν θα τεθούν τα θέματα στα οποία οι παρατάξεις Λαμπρινού – Κουράκη- Λυγερού κονταροχτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια; Τι θα γίνει με τον Καράβολα ή με τα θέματα δημοκρατικής λειτουργίας της ίδιας της δημοτικής αρχής; Δηλαδή, ποια θα είναι η αντιμετώπιση της αντιδημοκρατικής νομοθέτησης της κυβέρνησης της ΝΔ;
Τι θα γίνει με τα θέματα της διαχείρισης του προσφυγικού; Ο κ. Αυγενάκης και η ομάδα του είναι γνωστό ότι αντιμετώπισε το θέμα με ακραίο αντιπροσφυγικό ρόλο, όχι απλώς συντηρητικά.
Ακόμα, ο ίδιος ο κ. Καλοκαιρινός (προερχόμενος από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ το οποίο και στηρίζει επίσης την υποψηφιότητά του), εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με παθογένειες και προβλήματα των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων. Δηλαδή, των δημοτικών αρχών Κουράκη και Λαμπρινού, που τον στηρίζουν, είτε με απόφαση παράταξης (παράταξη Κουράκη), είτε με τη συμμετοχή και την παρουσία τους (παράταξη Λαμπρινού αλλά και των συνεργαζόμενων Σισαμάκη και “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας”). Θα τα αλλάξει αυτά με τα ίδια υλικά; Ή τώρα αντιδήμαρχοι πχ της πρώτης δεκαετίας του 2000 ως ωριμότεροι θα αποφασίσουν να ασκήσουν άλλες πολιτικές;
Γι αυτό υποστηρίζω ότι οι εκλογές αυτές στο δήμο Ηρακλείου είναι οι πλέον απολιτίκ από τη μεταπολίτευση και μετά, άρα οι πιο θολές και με λιγότερες προσδοκίες για το αποτέλεσμα που θα φέρουν στο τέλος της δημαρχιακής θητείας.
Γι αυτό, επιπλέον, υποστηρίζω ότι το ψηφοδέλτιο Καλοκαιρινού πιο εύκολα θα κερδίσει παρά θα μπορέσει διοικήσει και κυρίως να κάνει τομές και να σπάσει αυγά στο Ηράκλειο.
Δείτε επίσης:
Α. Καλοκαιρινός: Αλήθεια, πότε ήταν “συμπαραστάτης της κοινωνίας” του Ηρακλείου, όπως είπε;
Μ. Καραμαλάκης: Πάλι… “κατόπιν ενεργειών μου” αλλά και πάλι σκόνταψε και κουτρουβάλησε!