ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εκλέγεται η νέα ηγεσία με μόνον τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αναλάβει ευθύνες (που δεν του αναλογούν)

Ηρθε η ώρα των εκλογών για την προεδρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως απόληξη της απόφασης του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ανοίξει, μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, τις διαδικασίες διαδοχής και να μην είναι ο ίδιος ξανά υποψήφιος, έχοντας παραιτηθεί μόνος εκείνος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ήττας ευθύνες που προφανώς δεν του αναλογούν. Παραίτηση στην οποία προχώρησε χωρίς ακόμα να έχει γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο της Αριστεράς γιατί έγινε και υπό ποιες πιέσεις.

Δείτε επίσης:

Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μάθε πού και πώς ψηφίζεις – Όλα τα εκλογικά κέντρα

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επιλέξουν τον επικεφαλής του κόμματος μεταξύ πέντε διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι οι Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Κουμουνδούρου αναζητά τον πολιτικό βηματισμό της, σε μια περίοδο που είναι βαθύ το αποτύπωμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών στο κοινωνικό σώμα, ιδιαίτερα εμφανές στις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως στον Θεσσαλικό Κάμπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση του κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελος συνέδεσε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με τη δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές που εξελίσσεται «σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Εστιάζοντας στις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η εκλογική ήττα και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα «αφήνουν ένα μεγάλο κενό στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην Ελλάδα και μας θέτουν σε επανεκκίνηση με νέα ηγεσία, νέο κόμμα και ισχυρή πολιτική πρόταση». Κι αυτό, όπως τόνισε, «όχι μόνο μόνο για αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας, αλλά και για μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα εξασφαλίσει ένα δίκαιο αύριο για όλους και όλες».

Από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023 οι εσωκομματικές κάλπες υποδέχονται την ψήφο όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι και όλες , ηλικίας άνω των 15 ετών, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα , με εκλογική οικονομική συμβολή ποσού 2 ευρώ. Σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από την εκλογική περιφέρειά τους, μπορούν να προσέλθουν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για επιλογή προέδρου του κόμματος.

Πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση ενώ οι μετανάστες και όσοι/όσες είναι κάτω των 17 ετών οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Όσον αφορά στους κατοίκους εξωτερικού, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την αρμόδια Επιτροπή για τις εσωκομματικές εκλογές, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, επίσης την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ., με δικαίωμα ψήφου να έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι/όσες είχαν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και τις 2 η ώρα το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2023.

Είναι ενδιαφέρον ότι και οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικά τμήματα της Αττικής. Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα ψηφίσουν, κατά χρονική σειρά προσέλευσης, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, ως εξής: στις 8:45 ο Νίκος Παππάς στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής), στις 10:00 η Έφη Αχτσιόγλου στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου), στις 12:00 ο Στέφανος Τζουμάκας στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου) , στις 12:30 o Στέφανος Κασσελάκης στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου) , στις 13:00 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας) .

Η συμμετοχή του κόσμου (παλιά και νέα μέλη) στην εκλογική διαδικασία είναι μια από τις παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο στα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023. Οσον αφορά στα εκλογικά ποσοστά, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα χρειασθεί δεύτερος γύρος (24 Σεπτεμβρίου 2023) μεταξύ του δίδύμου που θα επικρατήσει εκλογικά μεταξύ των πέντε υποψηφίων στις πρώτες κάλπες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί