Πλημμύρα στον Κάμπο: “Μου δόθηκε εντολή από την περιφέρεια να σπάσω το ανάχωμα” – ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Να παραιτηθεί ο Αγοραστός

Με εντολή του Αγοραστού έγινε ρωγμή σε φράγμα και πνίγηκε ο Παλαμάς

Το απόλυτο μπάχαλο στη Θεσσαλία, με τον αντιπεριφερειάρχη να πετά από πάνω τους τις ευθύνες για το σπάσιμο του αναχώματος  στον ποταμό Καλέντζη, που έστειλε τα νερά της πλημμύρας προς τον Παλαμά, την Μεταμόρφωση και τον Βλοχό.

Κάτοικοι του Παλαμά που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται κατήγγειλαν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος πήγε και έσπασε το ανάχωμα, με σκοπό να σωθούν Λάρισα και Καρδίτσα.  

Όπως καταγγέλλουν ότι η περιφέρεια έδωσε εντολή σε μισθωμένο χωματουργικό μηχάνημα να σπάσει το ανάχωμα, λίγο πριν η κακοκαιρία ενταθεί. «Να μελετήσουν ειδικοί στο υπουργείο και να κρίνουν αν οποιοσδήποτε εκλεγμένος άνθρωπος που έχει μια τέτοια θέση μπορεί να σπάσει, να απλώσει χέρι δηλαδή σε ένα τέτοιο έργο» είπε κάτοικος στον Alpha.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού το ανάχωμα έσπασε ένας χωματουργός με το σκαπτικό του μηχάνημα, ο οποίος ήταν σε επιφυλακή και ο οποίος μάλιστα είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία και κάνοντας tag τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο.

«Ναι, μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μου δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας καλεί για επιφυλακή η Περιφέρεια. Σας είπα από που είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…» είπε ο χωματουργός παραδεχόμενος ότι έκανε την τομή, ωστόσο δεν θέλησε να πει το όνομα του εντολέα του.

Από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης πέταξε από πάνω του τις ευθύνες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ότι «δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά». Πάντως παραδέχτηκε παράλληλα ότι αποκλείεται να το έκανε αυτοβούλως ο χειριστής. 

Ο διάλογος του δημοσιογράφου με τον χωματουργό 

Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

-Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;

-Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;

-Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

– Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

-Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.

Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

-Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Ο διάλογος του δημοσιογράφο με τον αντιπεριφερειάρχη 

Κώστας Νούσιος: Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα.

Δημοσιογράφος: Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;

Κώστας Νούσιος: Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά.

Δημοσιογράφος: Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;

Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω.

Δημοσιογράφος: Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό, και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό, έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.

Αντιπεριφερειάρχης: Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.

Αντιπεριφερειάρχης: Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.

Παραίτηση Αγοραστού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Την παραίτηση του γαλάζιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις αποκαλύψεις ότι με εντολή του έγινε ρωγμή σε φράγμα με αποτέλεσμα τα νερά από την κακοκαιρία  Daniel να διοχετευτούν από τον ποταμό Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν και να πνίξουν τα χωριά του Παλαμά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μετά τις νέες αποκαλύψεις «ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας». 

Και σημειώνει ότι αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης, «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή σε φράγμα – Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο Αγοραστός
 
 Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. 
 
Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.
 
Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
 
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. 
 
Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης. 
 
Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. 
 
Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

Καρδίτσα- Προστάτευσαν την πόλη, έπνιξαν τα χωριά

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στα χωριά της Καρδίτσας που έχουν θαφτεί στα λασπόνερα από την κακοκαιρία Daniel, καθώς όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι από κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έγινε επιλογή να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας με αποτέλεσμα να πνιγούν τα χωριά. 

Και ακόμα καταγγέλλουν, ότι όταν έγινε αυτή η επιλογή, δεν έσπευσαν ενημερώσουν με μήνυμα 112 τους κατοίκους των χωριών προκειμένου είτε να εκκενώσουν την περιοχή είτε να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Όπως καταγγέλλεται,  προκειμένου να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας αποφασίστηκε να γίνει ενίσχυση των αναχωμάτων στον ποταμό Καράμπαλη προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη όπως συνέβη το 2020 με την κακοκαιρία «Ιανός». Πράγματι, αν και η πόλη της Καρδίτσας δοκιμάστηκε σκληρά, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά.

Η απόφαση αυτή, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα μέσα στον κάμπο, είχε σαν αποτέλεσμα το ποτάμι να εκτονωθεί με τρομακτικό τρόπο προς τα χωριά της Καρδίτσας, να σπάσουν τα αναχώματα και οι τεράστιοι όγκοι νερού να εξαφανίσουν τα χωριά του δήμου Παλαμά.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στο topontiki η Ευαγγελία Νασιάκου, κάτοικος του Δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα. Ο δήμος Παλαμά πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα» επεσήμανε η Ευαγγελία Νασιάκου.

«Μας έστειλαν μήνυμα μετά την πλημμύρα»

Άκρως αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία της Αλέκας Βαρδάκα, κατοίκου του δήμου Παλαμά στο news247. Όπως ανέφερε από την Τετάρτη (6/9) υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις χωρίς να δημιουργθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο», σημείωσε και συνέχισε:

«Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε».

Η κ. Βαρδάκα υπογράμμισε ότι δεν πήραν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 από τις αρχές. 

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί