Τα δάνεια αποκατάστασης κτιριακών ζημιών του σεισμού του Αρκαλοχωρίου στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Δυο χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι σεισμόπληκτοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου σχετικά με τη διαδικασία δανεισμού για αποκατάσταση των ζημιών, αναδεικνύει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης.

«Παρά το ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να έχει φροντίσει για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ακόμα και σήμερα, 2 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι πληγές παραμένουν ανοικτές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Επιπροσθέτως, από καταγγελίες σεισμόπληκτων – και παρά τους θετικούς προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όρους – πληροφορούμαστε ότι πολλές τράπεζες δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο μάλιστα δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν! Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο. Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού, καθίσταται ανέφικτή.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το πόσες και ποιες τράπεζες της Π.Ε. Ηρακλείου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου έχουν υποβληθεί ανά τράπεζα, πόσες έχουν εγκριθεί ανά τράπεζα, καθώς και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης της απόφασης, έτσι ώστε να προβλεφθεί ότι μέρος του χορηγηθέντος δανείου είναι άτοκο.

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 

Θέμα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να χορηγηθούν τα δάνεια για αποκατάσταση κτιριακών ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη;»

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης και οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι πολύ μεγάλες. Παρά το ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να έχει φροντίσει για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ακόμα και σήμερα, 24 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι πληγές παραμένουν ανοικτές.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι τα πολλαπλά εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και οι οποίοι προσπαθούν να τις αποκαταστήσουν. Πιο συγκεκριμένα, με τη με Αριθμ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει. Σύμφωνα με τους όρους της απόφασης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ότι: το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σε 75%, η συνολική διάρκεια των δανείων ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη, τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες και τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους με τα ίδια κριτήρια που εξετάζουν τη χορήγηση δανείων χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική. 

Ωστόσο, από καταγγελίες σεισμόπληκτων της Κρήτης και παρά τους θετικούς προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όρους, πληροφορούμαστε ότι πολλές Τράπεζες δε θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα το οποίο μάλιστα δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν. Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο. Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού καθίσταται ανέφικτή. 

Με δεδομένα τα ανωτέρω και της σημασίας για τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να επανέλθουν σε μία κανονικότητα 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πόσα και ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προς αποκατάσταση των κτιριακών ζημιών που προκλήθηκα από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021;
  2. Πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου στο πλαίσιο της με Αριθμ. οικ.2/86599/0025 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) έχουν υποβληθεί ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης; Πόσες έχουν εγκριθεί ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα;
  3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης της Αριθμ. οικ.2/86599/0025 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, (Β’ 1257/17.03.2022), ούτως ώστε να προβλεφθεί ότι μέρος του χορηγηθέντος δανείου είναι άτοκο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί