Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, που συγκλόνισαν την χώρα μας, και με δεδομένο το γεγονός του ότι το Οροπέδιο Λασιθίου είναι από τις περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο βροχής και είναι εκτεθειμένο σε κίνδυνο πλημμύρας ο Συνδυασμός «Λασίθι ώρα ευθύνης» επισημαίνει σε ανακοίνωση του τα εξής:
«Βλέποντας τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Ελλάδας, από την κακοκαιρία Daniel, τις τραγικές απώλειες ζωών και περιουσιών δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη και συμπαράσταση μας στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.
Δεν μπορούμε όμως και να μην προβληματιστούμε για το γεγονός του ότι πλέον, εφόσον γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή, δεν γίνεται να παραδινόμαστε στο έλεος καταστροφών μιλώντας απλά για ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά μπήκαν στις ζωές μας για τα καλά και στο μέλλον, είναι πασιφανές πως θα ενταθούν.
Στο Οροπέδιο Λασιθίου, την περιοχή με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην ανατολική Κρήτη, τα πλημμυρικά φαινόμενα κάνουν τακτικές επισκέψεις και καταστρέφουν τον κόπο συνανθρώπων μας, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Το Οροπέδιο Λασιθίου όμως, διαχρονικά, υπήρξε και τόπος που την καινοτομία την είχε στην καθημερινότητα του, κι αυτή δεν περιορίζονταν μόνο στους ανεμόμυλους.
Κατά την Ενετοκρατία εδώ εκτελέστηκε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα για την εποχή του αποστραγγιστικά έργα, οι περίφημες «λίνιες», που μας δίδαξαν την πρόληψη για αποφυγή εκτεταμένων πλημμυρών.
Η πλημμύρα του 2015 έδειξε για μια ακόμα φορά, παρά την κατασκευή της σήραγγας απορροής των ομβρίων, ότι ο χρόνος κατάκλισης τους παραμένει μεγάλος.
Κι επειδή η κλιματική κρίση μας χτυπάει την πόρτα δεν πρέπει να περιμένουμε πότε η επόμενη πλημμύρα θα δοκιμάσει τις ζωές μας και τις αντοχές μας.
Ως Συνδυασμός, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε απλοί παρατηρητές αυτών των φαινομένων.
Θα επιδιώξουμε να σχεδιάσουμε εξ αρχής την αντιπλημμυρική προστασία του Οροπεδίου Λασιθίου.
Με τη βοήθεια ειδικών και της σύγχρονης τεχνολογίας θα μελετηθεί η γεωμορφολογία του Οροπεδίου Λασιθίου και θα προσδιορισθούν οι βέλτιστες λύσεις που θα οδηγήσουν σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν και επισκέπτονται το Δήμο μας.
Οι λίνιες, που μας έδειξαν το δρόμο της προστασίας της γης μας και δυστυχώς δεν σεβαστήκαμε αλλά σχεδόν «σβήσαμε» από τον χάρτη του Οροπεδίου, πρέπει, σε όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση, να καθοριστούν και να ανοιχτούν ξανά, κι όχι μόνο για να επιτελέσουν τον σκοπό τους απέναντι στις πλημμύρες, αλλά και ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Θα πρέπει, επίσης να υπάρξει έλεγχος ώστε να μην απομακρύνονται παράνομα υλικά από το ποτάμι που διασχίζει το Οροπέδιο Λασιθίου, αλλάζοντας έτσι τη ροή του με διαβρώσεις των πρανών του.
Είναι πασιφανές πως η υποσκαφή των θεμελίων της γέφυρας του Αγίου Κωνσταντίνου, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Ταυτόχρονα οι ιρλανδικές διαβάσεις, κατά μήκος του ποταμού, πρέπει να σημανθούν σωστά ώστε να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση.
Στο σχεδιασμό μας είναι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Μακριά από εργολαβικά συμφέροντα και κινήσεις εντυπωσιασμού, με γνώμονα μόνο την προστασία του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Η πρόληψη είναι βασική αρχή για εμάς.
Για το Συνδυασμό «Λασίθι ώρα ευθύνης» το να έρχεται κανείς εκ των υστέρων, αφού επέλθει η καταστροφή, απλά να την αναδείξει και να διεκδικήσει ψίχουλα αποζημιώσεων, δεν είναι αποδεκτή πολιτική.