17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων
22-23 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών
“Ν’ αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη…”
Την Πέμπτη 14/09 στις 21:00, στο θερινό σινεμά του Δημοτικού Κήπου θα γίνουν δύο προβολές με ελεύθερη είσοδο:
- “Το Άλλο Μισό” (2022), ντοκιμαντέρ 72′ του Γιώργου Μουτάφη
Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας των μεταναστών ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Η ματαίωση, ο θάνατος, η εξάντληση από τη συνεχή προσπάθεια και οι επαναπροωθήσεις καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο έργο του Γιώργου Μουτάφη.
- “Λυπάμαι για τον κήπο”, animation 6′ της Κατερίνας Στρατήγη
To animation είναι βασισμένο στο ποίημα της Forugh Farrokhzad «Λυπάμαι για τον κήπο» από τη συλλογή ποιημάτων της «Ας πιστέψουμε στην Αρχή της Ψυχρής Εποχής», 1974. H Forugh Farrokhzad ήταν Ιρανή ποιήτρια και σκηνοθέτιδα. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1935 και αποτέλεσε μια ριζοσπαστική γυναικεία φωνή στην ιρανική ποίηση του 20ου αιώνα. Αν και θεωρείται από τις πιο αμφιλεγόμενες ποιήτριες του Ιράν καθώς ήρθε αντιμέτωπη μέσα από το έργο της με θέματα με τα οποία είχαν ασχοληθεί λίγες γυναίκες καλλιτέχνιδες μέχρι τότε, ενέπνευσε γενιές Ιρανών καλλιτεχνών σε ένα ευρύ φάσμα μέσων. Μέσα από τους στίχους της δίνει φωνή στην καταπιεσμένη γυναίκα, καταδικάζει την αντιμετώπισής της ως αντικείμενο και διαφοροποιείται ως προς την επιβεβλημένη ανοχή της μέσα στον συμβατικό γάμο. Με άλλα λόγια αντιστέκεται στον υπάρχον κόσμο αντιπροτείνοντας την αυτοδιάθεση του γυναικείου πνεύματος και σώματος.
Αφήγηση: Aysan Matinfar
Μουσικός Αυτοσχεδιασμός: Βασίλης Μακρυγιάννης
Την Παρασκευή 15/09, στις 21:00, στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5) θα γίνει εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί η μοναξιά μου θεωρείται ασφαλής χώρα: Αγώνες αιτούντων άσυλο και τοπικές αντιδράσεις στο συνοριακό καθεστώς της Χίου (2015-2016)» (Συγγραφική ομάδα: Σούζας Νίκος, Μέρμηγκα Ιουλία, Διακουμάκου Τζότζο, Εκδόσεις Ψηφίδες, 2021). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Νίκος Σούζας (συγγραφέας) και ο Σάμυ Αλεξανδρίδης, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Χανίων. Θα ακολουθήσει συζήτηση και καφενείο ενίσχυσης.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Αν το 2015 ήταν η χρονιά των μεγάλων «προσφυγικών ροών», των «ανοιχτών συνόρων» και της θερμής υποδοχής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το 2016 ήταν η χρονιά που η κατάσταση άλλαξε άρδην. Ορόσημο στάθηκε η περιβόητη «συμφωνία» Ε.Ε.-Τουρκίας. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» και η πολιτική των κλειστών συνόρων επέφεραν τον εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει στο περιβάλλον των νησιώτικων κοινωνιών.
Πώς περάσαμε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από την πολύμορφη αλληλεγγύη του 2015 στην έξαρση των αντιδράσεων, στην ανάδυση ισλαμοφοβικών τάσεων, αλλά και στην εξαπόλυση ρατσιστικών πογκρόμ; Ποιες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης διανοίγονται στις ρωγμές του αφηγήματος «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…»; Πώς διαπλέκονται οι μηχανισμοί ασφαλείας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη διακυβέρνηση του συνόρου; Και τέλος, ποιος είναι ο ρόλος των αγώνων των ίδιων των αιτούντων άσυλο;
Το παρόν βιβλίο επικεντρώνεται στην αχαρτογράφητη περίπτωση της Χίου και αναζητά απαντήσεις στα επίκαιρα αυτά ερωτήματα μέσα από μία σύνθετη μεθοδολογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τον τοπικό Τύπο, επίσημες εκθέσεις, ημερολόγια πεδίου, αλλά και εις βάθος συνεντεύξεις με πρόσωπα προερχόμενα από τους κόλπους των αιτούντων άσυλο, των εργαζομένων στο πεδίο και των ντόπιων (τόσο αλληλέγγυων, όσο και αντιδρώντων).
Αντλώντας από το σύγχρονο θεωρητικό οπλοστάσιο των κριτικών μεταναστευτικών και συνοριακών σπουδών, και εισάγοντας έννοιες όπως «συνοριακό καθεστώς», «αυτονομία της μετανάστευσης» και «μεταρατσισμός», επιχειρείται η μετατόπιση της προσοχής στη σκοπιά των ίδιων των προσώπων που βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις μιας παράλογης και απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής.