Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η 25η ετήσια απονομή του βραβείου αριστείας εις μνήμην Μενελάου Παρλαμά την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χερσονήσου και ο Σύλλογος «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου – Λυκείου Λιμ. Χερσονήσου, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα τελέστηκε τρισάγιο στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντα στο Πισκοπιανό..
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κκ: Γιάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου, Νίκος Ματζαπετάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» και Κώστας Σπανουδάκης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Μανόλη Σ. Πατεδάκη, Επίκουρου Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας, Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Η απονομή του Βραβείου “Μενέλαος Παρλαμάς” πριν και μετά την πανδημία (2018-2022)»
Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κ. Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλολογίας και Βιοηθικής, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία αναφέρθηκε στον Μενέλαο Παρλαμά, το πρόσωπο, το έργο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων και του πνεύματος, ο Δήμος Χερσονήσου και οι Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώνουμε δυνάμεις με διττό στόχο.
Από τη μία, να επικοινωνήσουμε το έργο του Μενελάου Παρλαμά και από την άλλη να δώσουμε ένα διακριτό στίγμα κοινωνικής προσφοράς με την επιβράβευση νέων διακεκριμένων ερευνητών. Η απονομή των βραβείων στη μνήμη του Μενελάου Παρλαμά είναι μία πράξη εξόχως κοινωνική, είναι μία πράξη ευθύνης και καθήκοντος που στηρίζει το έργο και την κληρονομιά του, που συνεχίζουν να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν. Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε στην αριστεία για την προαγωγή των γραμμάτων και του πνεύματος και σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» στηρίζουμε τις ελπίδες των νέων για επιβράβευση των άριστων επιδόσεων. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να μην έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στο εκπαιδευτικό σύστημα, εντούτοις με μορφωτικές και πνευματικές παρεμβάσεις που αναπτύσσει, επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα στο ευρύτερο περιβάλλον, συνδέοντας την εκπαίδευση, την παιδεία με τις αναζητήσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών.»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης», κ. Νίκος Ματζαπετάκης δήλωσε: «Ο Σύλλογος «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» νιώθοντας βαρύ το χρέος της πόλης και όχι μόνον, απέναντι στην μνήμη του Μενέλαου Παρλαμά, εμπνεύστηκε και καθιέρωσε το ομώνυμο βραβείο «ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ». Με το Βραβείο δίνονται κίνητρα αριστείας, επιβραβεύοντας μεταπτυχιακούς φοιτητές για διακεκριμένες επιστημονικές εργασίες. Ο θεσμός αυτός δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την συνεργασία και την βοήθεια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε την χαρά να αρχίσουμε μια συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου για την υλοποίηση του θεσμού. Με την συνδιοργάνωση αυτή θεωρήσαμε ως Σύλλογος ότι το Βραβείο Παρλαμά θα συνδεθεί περισσότερο με τον τόπο καταγωγής τού τιμωμένου, τον τόπο που αγάπησε και που επέλεξε για τελευταία του κατοικία.»
Υπενθυμίζεται ότι με τη με αριθμό 1/2019 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χερσονήσου αποφασίστηκε η μόνιμη συνδιοργάνωση των δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με το θεσμοθετημένο ετήσιο βραβείο αριστείας ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ από τον Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηρακλείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ».
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η θεσμοθετημένη εκδήλωση είχε αναβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η υποχρέωση απονομής των βραβείων «Μενέλαος Παρλαμάς» στους αριστούχους των προηγούμενων ετών (2019,2020,2021 και 2022) πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης, όπου απονεμήθηκαν συνολικά οκτώ (8) βραβεία και δώδεκα (12) εύφημες μνείες σε ισάριθμούς φοιτητές.
Βραβεύθηκαν οι κκ:
- για το έτος 2019: ο μεταπτυχιακός φοιτητής Νικόλαος Αλέξης του Εμμανουήλ και ο διδάκτορας τμήματος Φιλολογίας Εμμανουήλ Σπανάκης του Δημόνικου.
- για το έτος 2020: η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Παρασκευή (Εβίτα) Δανδάλη του Κωνσταντίνου και η υποψήφια διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας Γεωργία Χουστουλάκη του Αλέξανδρου.
- για το έτος 2021: ο μεταπτυχιακός φοιτητής Μίλαν Προντάνοβιτς του Μίλαν και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Νικόλαος Μπετείνης του Γεωργίου.
- για το έτος 2022: ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δικαίος Παντελεάκης του Νικολάου και ο υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας Νικόλαος Καστρινάκης του Εμμανουήλ.
Η Γραμματέας του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης», κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, παρουσίασε την εκδήλωση με ιδιαίτερη επιτυχία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Σκουλάς και οι αντιδήμαρχο Δήμου Χερσονήσου κκ: Κώστας Ζαχαριουδάκης, Εμμανουήλ Ανυφαντάκης και Γιώργος Μπαγουράκης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα για τη Δημοτική Χορωδία Δήμου Χερσονήσου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου, που πρόσφερε στους παρευρισκόμενους υψηλής ποιότητας μουσικό ακρόαμα.