Για μια σύγχρονη Αριστερά!

 Του Κωστή Μουδάτσου

Ποιος φταίει; Η κλιματική αλλαγή, οι διεθνείς εξελίξεις, οι κακές συνθήκες! Όλοι φταίνε αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη! Λείπει κι ο Τσίπρας που φταίει για όλα! Το καλοκαίρι φωτιές, το φθινόπωρο βροχές, το χειμώνα χιόνι, την άνοιξη πλημμύρες και πρόληψη δεν υπάρχει. Δεν έχομε τα μέσα, δεν έχομε προσωπικό στις υπηρεσίες αλλά η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της!

Η χώρα στο έλεος αφημένη, καταχρεωμένη, ο πολιτισμός απαξιωμένος, η παιδεία διαλυμένη, η υγεία εγκαταλελειμμένη, οι θεσμοί καταρρακωμένοι, το βιοτικό επίπεδο μεταξύ φτώχειας κι εξαθλίωσης. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατάρρευση της πολιτείας, κατάρρευση των θεσμών και οι πολίτες ζαλισμένοι. Η κυβέρνηση όμως δεν φταίει! Φταίς εσύ, φταίει ο άλλος, φταίτε εσείς, φταίνε όλοι οι άλλοι! Ξεχάστε τα καλοκαίρια, υπάρχει η κλιματική αλλαγή, αναφωνεί ο πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους. 

Πως στήνεται ξανά η κοινωνία στα πόδια της;

Ο χρόνος κυλά υπέρ των νέων ιδεών και των νέων πολιτικών. Τα συντηρητικά αντανακλαστικά αντιδρούν κι αυτά δυναμικά. Το θέμα είναι ποιος πιάνει το σφυγμό της εποχής και των νέων ανθρώπων; Ποιο είναι το πολιτικό αντικείμενο; Είναι η υπέρβαση όλων των σχημάτων με τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών δυνάμεων που θα αλλάξει τους σχηματισμούς και θα φέρει στο προσκήνιο το προοδευτικό κόσμο. 

Το νέο είναι γοητευτικό. Το νέο, το απρόσμενο δημιουργεί ελπίδες και ενθουσιασμό. Το βασικό κόμμα της προοδευτικής παράταξης βρίσκεται μπροστά σε νέες εξελίξεις. Θα πετύχει να αναδείξει το ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που θα νικήσει τις συντηρητικές δυνάμεις; Θα κάνει την υπέρβαση; Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν αδιέξοδα. Πολιτική με στρατηγική χρειάζονται. Η εσωκομματική δημοκρατία με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας αποτελούν βασική και ικανή συνθήκη. Κι αφού τόσα χρόνια συνυπάρχομε όλοι μαζί πρέπει να αποφύγομε τη μεταξύ μας ρήξη και να εμπιστευτούμε τα μέλη που θα αποφασίσουν. Δεν μιλάμε για διαφορετικούς κόσμους, μιλάμε για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, χωρίς μηχανισμούς και κλίκες, ομαδούλες και κομματικές σχολές που αναδεικνύουν μέτρια στελέχη,  που υπηρετούν διαλυτικές ατμόσφαιρες και παρασκήνια με σχέδια παρακμιακά. 

Χρειάζεται προσπάθεια που θα μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό με ανασύνθεση και ανασυγκρότηση των ρευμάτων της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Μια αριστερά που θα έχει σε πρώτο πλάνο τις λαϊκές μάζες, την κοινωνία που υποφέρει, τα νέα παιδιά, τις παραγωγικές δυνάμεις και το όφελος της πατρίδας. Την αναμόρφωση και οργάνωση του πελατειακού κράτους και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Μια αριστερά που θα ανοίγει δρόμους ακόμη και στην εγκλωβισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό απαιτείται στρατηγική με πνοή και όραμα. Πρόγραμμα με μοντέρνες προοδευτικές θέσεις! Χωρίς σκληροπυρηνικές απόψεις, αποκλεισμούς και μηχανισμούς προσωπικών επιδιώξεων. Χωρίς βεβιασμένους «ανανεωτισμούς» και στρουκτουραλισμούς. Η ανανέωση και ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτελεί βασικό όρο για μια σύγχρονη αριστερά. 

Πως επιτυγχάνονται αυτά;

Με εσωκομματική δημοκρατία και στοιχεία άμεσης δημοκρατίας. Τα μέλη να παίζουν ουσιαστικό ρόλο και να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Τα διαμορφούμενα ρεύματα να είναι φορείς αντιλήψεων και παραγωγής πολιτικής και όχι μηχανισμών. Με ανάλυση της νέας πραγματικότητας και των διεθνών εξελίξεων. Με ανάλυση των αλλαγών στις παγκόσμιες κοινωνίες.  Με την αποφυγή της ανακύκλωσης προσώπων, αντιλήψεων και πρακτικών που οδήγησαν σε κρίσεις, υπονομεύσεις και ζοφερές ήττες. Να ξέρουν τα μέλη τι γίνεται και να υπάρχει διαβούλευση. Να αποφασίζουν τα μέλη και όχι οι παρασκηνιακές και κρυφές κινήσεις ομάδων η στελεχών. Με ενότητα και συνεργασίες και με τη κοινωνία για τη κοινωνία! Με επικοινωνία αμφίδρομη με τη κοινωνία των πολιτών.

Χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ που θα φέρει τομές, ανανέωση με νέα και ικανά πρόσωπα, με νέες ιδέες που θα φέρουν τη παράσταση της νίκης ενάντια στη συντηρητική παράταξη και την πολιτική της. Αποστρέφομαι και στέκω ενάντια σε κάθε κατεστημένη εξουσία και σε κάθε μηχανισμό που οδηγεί σε εσωστρέφεια, ήττες και παρακμή. Είναι ανεύθυνο το κατρακύλισμα στη τσουλήθρα του τίποτα. Ας δώσομε τόπο και εξουσία στην άνοιξη και στην ανθοφορία που θα χαρίσει καρποφορία!

Αποτελεί σπουδαίας σημασία η συμμετοχή των μελών και των φίλων που θα ψηφίσουν για την νέα ηγεσία. Οι πολίτες να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν στη παραγωγή πολιτικής. Οι οργανώσεις να έχουν δύναμη και συμμετοχή στις διαδικασίες αλλά και στη λήψη αποφάσεων. Η κοινωνία είναι η πηγή της δύναμης που δημιουργεί απαιτήσεις και οδηγεί στις αναγκαίες και κατάλληλες αποφάσεις. Έχομε ανάγκη όλο τον κόσμο που επιθυμεί καλύτερη ζωή σε καλύτερη κοινωνία! Όλο τον κόσμο που είναι ενάντια στις πολιτικές της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού, της ακροδεξιάς και του «μητσοτακισμού»! 

Ενάντια στις μηδενικές προσδοκίες που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία, η συμμετοχή των μελών και των πολιτών είναι σπουδαίας σημασίας! Είναι δημοκρατική γιορτή η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Να στείλομε τους φόβους και τις ανασφάλειες στο κάλαθο των αχρήστων και να διατρανώσομε τη θέληση μας για ζωή, ελπίδα και προοπτική στη κοινωνία και στη χώρα μας!

 Η ολική χρεωκοπία της χώρας έφερε την Αριστερά στο προσκήνιο, που τώρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανατραπεί ριζικά το συντηρητικό πολιτικό σκηνικό, για να δώσει τη πνοή της μεγάλης στρατηγικής για τη χώρα! Με την κοινωνία και τη νεολαία σαν ώριμα τέκνα της οργής, του πόνου και της πίκρας ολόκληρου του λαού μας! Για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση πρέπει να πάρομε την υπόθεση στα χέρια μας! Για τα μεγάλα οράματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί