Κοινή παγκρήτια σύσκεψη σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, συλλόγων εργαζομένων ΠΦΥ, Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΠΑΓΝΗ.
Με αφορμή τη σύσκεψη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σήμερα (31/8) πραγματοποιήθηκε κοινή παγκρήτια σύσκεψη σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, συλλόγων εργαζομένων ΠΦΥ, Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ Κρήτης, με σκοπό το συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας.
Εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τα ΔΣ των συλλόγων/ενώσεων μετέφεραν εικόνα από την τραγική υποβάθμιση των νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΕΚΑΒ εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης. Όλοι σχεδόν επέστησαν την προσοχή στον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους βασικά τμήματα και κλινικές και να καταρρεύσουν ολόκληρες μονάδες υγείας μετά το κύμα παραιτήσεων υγειονομικών. Εκφράστηκε επίσης η αγανάκτηση για τις εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς, που οδηγούν στις παραιτήσεις, επιδεινώνοντας τα προβλήματα. Καταδικάστηκαν τα «μπαλώματα», που εφαρμόζουν υπουργείο και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων (και στηρίζουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης), με τις μετακινήσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια κοκ. Απορρίφθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, επανείσοδο εργολάβων σε καθαριότητα, σίτιση κ.ά.
Συμφωνήθηκε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο
- για αύξηση κρατικής χρηματοδότησης της υγείας,
- πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,
- αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ.
- Τα σωματεία υγειονομικών εναντιωνόμαστε στα επερχόμενα νομοσχέδια για το νέο υγειονομικό χάρτη και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων
- καθώς και στο εργασιακό νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειάς ημερησίως και επιφέρει πρόσθετο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν άμεσες συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, συνελεύσεις και δράσεις-κινητοποιήσεις ανά νοσοκομείο (εντός του Σεπτέμβρη), παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ και συνάντηση εκπροσώπων των ΔΣ με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ (μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα), συνάντηση-συζήτηση προβλημάτων με υποψήφιους περιφερειάρχες, συσκέψεις υγειονομικών σωματείων με φορείς και σωματεία εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συνταξιούχων ανά νομό, και ενδεχομένως κάποια παγκρήτια κινητοποίηση τον Οκτώβρη (ή Νοέμβρη) πιθανόν στα πλαίσια κάποιας πανελλαδικής απεργίας των ομοσπονδιών των υγειονομικών.
Συνεχίζουμε δυναμικά μαζικά το συλλογικό αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΔΗΜΌΣΙΟ ΔΩΡΕΆΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΥΓΕΊΑΣ που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα