Την ώρα που το πύρινο μέτωπο στον Έβρο μαίνεται για 11η μέρα και οι πυροσβέστες εξακολουθούν να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να κατευνάσουν τη «φονική κόλαση», ενώ η «οργή μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις», η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τμήμα του επίσημου πολιτικού συστήματος -κυρίως η ακροδεξιά- επικεντρώνουν την ενέργειά τους στην εύρεση ενός αποδιοπομπαίου τράγου, γράφει το Politico σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί σίγουρα έναν παλμογράφο της διεθνούς ανταπόκρισης στα γεγονότα του τελευταίου δεκαημέρου, καθώς ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης -όσο ισχυρός είναι- αδυνατεί να υπερβεί τα εθνικά σύνορα και να επηρεάσει την ατζέντα υπέρ της αφήγησης που εξυπηρετεί το Μαξίμου. Δηλαδή εκείνης που αποσοβεί κάθε ευθύνη από την πολιτική ηγεσία της χώρας, θάβοντας οποιαδήποτε αναφορά ή κριτική για τις διαχρονικά ανύπαρκτες πολιτικές δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Παρόλο που οι εμπειρογνώμονες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς έξω από την Αλεξανδρούπολη είναι η πτώση κεραυνού, «κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στη σύλληψη των εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό πολιτικής επιθεώρησης.
«Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενισχύσουν ιδιαίτερα τη διαχείριση των δασών, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα μέσα από μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες, η αντίδρασή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων», γράφει το Politico.
«Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ ξεσπούν λόγω ανθρώπινης συμπεριφοράς -είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια. Αλλά η έμφαση στο τι προκάλεσε τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει επικρίσεις από ειδικούς», συνεχίζει και παραθέτει τις δηλώσεις του Víctor Resco de Dios, καθηγητή δασικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Lleida της Ισπανίας, αναφορικά με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ -όπως και άλλες κυβερνήσεις διεθνώς. Με βάση αυτή οι κυβερνήσεις μπορούν να «κατηγορούν για τις πυρκαγιές άτομα» αντί για αποτυχημένες πολιτικές, αναφέρει ο ίδιος.
Και συμπλήρωσε: «Ενώ αν η συζήτηση γίνει γύρω από το τι έκανε τη φωτιά να εξαπλωθεί, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών -και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη θα μπορούσε να βαρύνει τους πολιτικούς». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την πυρκαγιά».
Και φυσικά, ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης, των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ και διάφορων ακροδεξιών κύκλων δεν είναι άλλος από τους μετανάστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, πράκτορες της Τουρκίας, εισβολείς και «απειλή για την πατρίδα». Σε αυτούς, το αμερικανικό Μέσο συγκαταλέγει και στελέχη και βουλευτές της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, τα οποία αποδεικνύεται ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση των ταγμάτων εφόδου αυτόκλητων σερίφηδων στην περιοχή.
Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι εφημερίδες που υιοθετούν αυτή την ατζέντα και τη φρασεολογία που τη συνοδεύει, επιλέγοντας εμπρηστικούς τίτλους που κατηγορούν ευθέως τους μετανάστες, εξηγεί το Politico.
Και η πραγματικότητα είναι η εξής: Μέχρι στιγμής, κανείς -ούτε ντόπιος ούτε μετανάστης- δεν έχει καταδικαστεί για την πρόκληση πυρκαγιών γύρω από τον Έβρο. «Όμως οι αρχές είναι αρκετά σίγουρες ότι τα περισσότερα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στα δάση», σχολιάζει χαρακτηριστικά το αμερικανικό Μέσο.