Ψήφισμα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των δημόσιων δομών Υγείας στην Κρήτη, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23 Αυγούστου.
Στο ψήφισμα αναφέρεται αναλυτικά:
Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στην Κρήτη έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της μετατόπισης των δαπανών για την Υγεία στα λαϊκά νοικοκυριά και τα ασφαλιστικά ταμεία, της χρόνιας υποστελέχωσης, της λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και της ευθείας επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτή την πολιτική ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με πιο πρόσφατο το πλήρες «ξήλωμα» του ΕΣΥ, που επιχειρείται με τον καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που περιλαμβάνει την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Νοσοκομείων, με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων).
Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών, τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι τεράστιες. Επισημαίνουν ότι οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα.
Ταυτόχρονα, οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οι αναγκαστικές εντολές για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση, αντί για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως και η επιστημονική και μισθολογική απαξίωση, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών, που όχι απλά κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση νοσοκομείων της περιφέρειας.
Αυτή τη λειτουργική κατάρρευση νοσοκομείων καταγγέλλει, για άλλη μία φορά, και η ΟΕΝΓΕ. Ενδεικτικά αναφέρει πως:
«1. Στο νοσοκομείο Χανίων στις 5/8/23 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 (τέσσερεις) ειδικευμένοι Χειρουργοί αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη ως αδύνατη τη λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.
3. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους 2 (δυο) ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγος και Αιματολόγος) γιατί εκτός όλων των άλλων το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων. Μάλιστα πρόσφατα για το θέμα αυτό έχουν γίνει επίσημα αναφορά προς την εισαγγελία (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου) και εξώδικο (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου).»
Ταυτόχρονα, είναι γνωστές οι παραιτήσεις στην παιδιατρική του ΠΑΓΝΗ λόγω της εντατικοποίησης και της υποβάθμισης της Κλινικής, όπως και οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, των διευθυντών ΤΕΠ του Γ.Ν. Χανίων και του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του Γ.Ν. Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του ΓΝΑΝ, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ., που οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη.
Στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση οδήγησε η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων της μετατροπής της Υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, στη λογική του «κόστους- οφέλους», εξαναγκάζοντας τον λαό να απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, να γίνεται πελάτης στους εμπόρους της Υγείας που θησαυρίζουν. Η πολιτική αυτή κλιμακώθηκε και μέσα στην πανδημία, όπου φάνηκαν τα τεράστια κενά, με 37.000 συνανθρώπους μας να έχουν πεθάνει.
Με βάση τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα η «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών και να εκφράσει την στήριξή του στα δίκαια αιτήματά τους για το στοιχειώδες αγαθό της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης.
ΨΗΦΙΣΜΑ
«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των Σωματείων των εργαζόμενων σε ΚΥ και Νοσοκομεία του νησιού και τις διεκδικήσεις τους για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, αναπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, που να καλύπτει καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες, με πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, νέους σύγχρονους οργανισμούς. Απαιτούμε να μην κλείσει καμία δημόσια δομή υγείας στο νησί, αλλά να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν και νέες όπου χρειάζεται, χωρίς πληρωμές άμεσες ή έμμεσες από τους ασθενείς, με εκδίωξη των εργολάβων.».