Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στη Χαβάη από το πύρινο κύμα που σάρωσε το νησί του Μάουι τα τελευταία 24ωρα, κατακαίοντας στο πέρασμά του τα πάντα, από την τροπική βλάστηση και τους ψηλούς φοίνικες, σήμα κατατεθέν του χαβανέζικου τοπίου, έως πολυώροφα κτήρια, σπίτια, αυτοκίνητα και κάθε είδους υποδομές.
Τραγικός είναι και ο απολογισμός των θυμάτων, με 67 καταγεγραμμένους νεκρούς μέχρι στιγμής, ενώ εικόνες φρίκης απανθρακωμένων πτωμάτων να επιπλέουν στη θάλασσα έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και βίντεο. «Βλέπουμε ακόμα πτώματα να επιπλέουν στο νερό και πάνω στους κυματοθραύστες» είπε ένας κάτοικος της ιστορικής πόλης Λαχέινα, της παλαιάς πρωτεύουσας του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, που έχει καταστραφεί κατά 80%. Σύμφωνα με την Έιζα Κίρκσεϊ, εκπρόσωπο της αμερικανικής ακτοφυλακής, περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τη μανία της φωτιάς που κατάκαιγε τα πάντα και εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα. Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατεστραμμένες περιοχές προς κέντρα έκτακτης ανάγκης και το αεροδρόμιο του Μάουι, που μετατράπηκε σε καταυλισμό πυρόπληκτων. Οι Αρχές επικοινωνούν τώρα με τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων προκειμένου να βρουν καταλύματα για τους πυρόπληκτους, ενώ κάνουν έκκληση στη γενναιοδωρία των κατοίκων για να φιλοξενήσουν όσους από αυτούς μπορούν στα σπίτια τους.
Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν έκανε λόγο για τη «χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ιστορία της Χαβάης», ενώ έως τις 9 μ.μ. της Πέμπτης (τοπική ώρα, 10 π.μ. ώρα Ελλάδας την Παρασκευή) είχαν καταμετρηθεί 55 νεκροί. Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη έως και χθες προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη Λαχέινα. Εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Καθηλωτικές εικόνες φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που κατάφερε να πετάξει πάνω από τη Λαχέινα την Πέμπτη έδειχναν χιλιάδες ολοκληρωτικά καμένα σπίτια δίπλα στον ωκεανό. Καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν άντεξε ούτε ένας τοίχος, σωροί από στάχτη πρόδιδαν ότι εκεί βρισκόταν κάποτε ένα σπίτι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, κάηκαν ολοσχερώς περισσότερα από 1.000 κτήρια. Η πόλη, που προσελκύει κάθε χρόνο 2 εκατ. τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, σχεδόν το 80% όλων των επισκεπτών του Μάουι, θα πρέπει τώρα να ξαναχτιστεί από την αρχή. «Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην Ιστορία της Πολιτείας της Χαβάης» δήλωσε ο κυβερνήτης Γκριν στους δημοσιογράφους, παραλληλίζοντας τη φωτιά με το παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε το 1960 το Μεγάλο Νησί, προκαλώντας τον θάνατο 61 ανθρώπων, έναν ακριβώς χρόνο αφότου το σύμπλεγμα των νησιών της Χαβάης έγινε η 50ή αμερικανική πολιτεία.
Ακραία φαινόμενα
Οι καταστροφικές πυρκαγιές ξεσπούν στο μέσο ενός καλοκαιριού που έχει σημαδευτεί από σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη. «Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη εκεί κάτω» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, ένας από τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν αυτή την εποχή τη Χαβάη, έχοντας πάει εκεί για να γιορτάσει την 25η επέτειο του γάμου του και περιμένοντας τώρα στην ουρά αναμονής για να φύγει από το Μάουι. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί, έχουν απανθρακωθεί» δήλωσε δακρυσμένος.
Οι πυρκαγιές, που τροφοδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, η ασυνήθιστη ένταση των οποίων αποδόθηκε στον τυφώνα «Ντόρα» που σαρώνει τώρα τον Ειρηνικό Ωκεανό, εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που κάτοικοι και Αρχές αιφνιδιάστηκαν. Με ανέμους η ταχύτητα των οποίων έφτανε ή ξεπερνούσε τα 100 χλμ. την ώρα ήταν πρακτικά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα διαθέσιμα ανθρώπινα μέσα. Το ταχέως κινούμενο πύρινο μέτωπο ξεκίνησε την Τρίτη από μια θαμνώδη περιοχή έξω από τη Λεχέινα και πριν γίνει ακόμη αντιληπτό είχε ήδη φτάσει στην πόλη, καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα. Ήταν μία από τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας στο Μάουι, και όλες εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα.
Κήρυξη έκτακτης ανάγκης
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας, της οργάνωσης των χώρων φιλοξενίας για τους πυρόπληκτους και φυσικά της ανοικοδόμησης. Μεταξύ της βοήθειας που φτάνει στη Χαβάη είναι και εκπαιδευμένοι σκύλοι από την Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον, που θα βοηθήσουν τις ομάδες έρευνας και διάσωσης να χτενίσουν τα ερείπια για να ανασύρουν πτώματα.
Η τύχη ορισμένων από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Λαχέινα παραμένει κι αυτή άγνωστη. Το ιστορικό δέντρο μπανγιάν, ύψους 18 μέτρων, που δείχνει το σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του τελευταίου βασιλιά της Χαβάης Καμεχαμέχα Γ΄, στέκεται ακόμα όρθιο, ωστόσο μερικά από τα κλαδιά του έχουν απανθρακωθεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.