Για απόλυτο φιάσκο που οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος απέδωσε την πλήρη πολιτική ευθύνη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο Θανάσης Γλαβίνας επισήμανε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας, «έχουμε ένα βασικό άρθρο, το άρθρο 5 παρ. 2, που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καθήκον της πολιτείας, των οργάνων της και των σωμάτων ασφαλείας είναι να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό;»
Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου είναι λίγες ημέρες υπουργός αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στους επιχειρησιακούς, αλλά δεν όφειλε να ενημερωθεί; Δεν όφειλε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα; Εισέβαλλαν Κροάτες, ακροδεξιοί χούλιγκαν στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, αφαίρεσαν ζωή Έλληνα πολίτη και δεν υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;».
Μάλιστα, επισήμανε ότι το έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα είναι γενικότερο και ανάλογο και σε άλλες περιπτώσεις.
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «ανάλογο έλλειμμα ασφάλειας μπορεί να επικαλεστεί κανείς και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Έβρο με τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, επικρατεί ένα γενικό έλλειμα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση εκλέχθηκε έχοντας ως πρόταγμα την επαναφορά της ασφάλειας τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί να χρεωθούν όλα τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακούς χωρίς καμία πολιτική ευθύνη».
Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν ζητά απλά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, «για να πέσει “αίμα στην αρένα”, το ζητάμε ως αναφορά πολιτικής υπαιτιότητας και πραγματική απόδοση ευθυνών για τα πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν, γιατί η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να αποτραπεί».
Και θύμισε ότι «οι ευρωπαϊκές αρχές π.χ. Interpol, και αρχές ξένων κρατών ενημέρωσαν εγκαίρως και με πληρότητα τις ελληνικές αρχές, έκαναν δηλαδή πολύ σωστά τη δουλειά τους ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε προχειρότητα και αδιαφορία που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με την ευρωπαϊκή κανονικότητα».