Τα SS είχαν λάβει διαταγή να τους σκοτώσουν
Στο φως της δημοσιότητας έρχεται για πρώτη φορά, μετά από έρευνα Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας Λυκείου, ένα συγκλονιστικό βίντεο από την απελευθέρωση 2.500 Εβραίων φυλακισμένων στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα πλάνα από την απελευθέρωση ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χάρη σε μια ερευνητική ομάδα του συγκροτήθηκε μετά από προσπάθεια ενός Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας.
Το τρένο που μετέφερε τους καταπονημένους από την πείνα και τις κακουχίες Εβραίους είχε αναχωρήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν στις 7 Απριλίου 1945 με σκοπό να μεταφέρει τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ, σύμφωνα με τον Independent.
Το τρένο ήταν ένα από τα τρία που έφευγαν από το Μπέλσεν στις αρχές Απριλίου, καθένα από τα οποία ήταν γεμάτο με χιλιάδες Εβραίους. Πιστεύεται ότι οι φρουροί των SS είχαν λάβει διαταγή να καταστρέψουν το τρένο και να πνίξουν τους αιχμαλώτους στον Έλβα, εάν δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι.
Μετά από έξι μέρες που το τρένο κινούνταν αργά, χωρίς να έχει διανύσει ούτε τη μισή απόσταση, σταμάτησε έξω από το χωριό Φαρσλέμπεν περίπου 15 μίλια βόρεια του Μαγδεμβούργου και 80 μίλια δυτικά του Βερολίνου. Τριγύρω ακούγονταν οι ήχοι από τα πυρά που αντάλλασσαν Αμερικανού και Γερμανοί.
Και ενώ οι Εβραίοι – άντρες, γυναίκες και παιδιά με τραύματα, υποσιτισμένοι, άρρωστοι και με την απόγνωση σχηματισμένοι στα πρόσωπά τους – φοβόντουσαν για τη ζωή τους συνέβη αυτό που έμεινε ως «θαύμα». Λίγο πριν το μεσημέρι της 13ης Απριλίου, εμφανίστηκε ένα αμερικανικό τζιπ και ένα τανκ από το 743ο Τάγμα Αρμάτων της 30ης Μεραρχίας Πεζικού της Ένατης Στρατιάς και τα SS τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους τους κρατούμενους.
Μέχρι τώρα πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο γραπτά και φωτογραφικά αρχεία από εκείνη την ημέρα, έξω από αυτή τη μικρή πόλη της Γερμανίας. Η ανακάλυψη του ντοκουμέντου αυτού φέρνει ρίγη συγκίνησης όχι μόνο σε όσους μελετούν το Ολοκαύτωμα αλλά και σε όσους επέζησαν.
«Το Θαύμα στο Φαρσλέμπεν»
Το περιστατικό, αποκαλείται «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν» και πρόκειται για ένα εμβληματικό γεγονός του Ολοκαυτώματος που θεωρήθηκε ότι δεν είχε ποτέ αποτυπωθεί σε ταινία, Χάρη στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας που συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία του Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας Μάθιου Ρόζελ, ωστόσο, μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, ανακαλύφθηκαν τρία λεπτά ανατριχιαστικών πλάνων στα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι λιγοστοί επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, απαθανατίστηκαν στο βίντεο, όπου φαίνεται σαφώς η εναλλαγή των συναισθημάτων τους: από την πλήρη εξάντληση στην ανακούφιση και στην ευφορία καθώς αντιλαμβάνονται ότι ξέφυγαν από τη ζοφερή τους μοίρα. Ένας πολύ αδύνατος άνδρας με γυμνό στήθος έχει βγάλει το πουκάμισό του και σκοτώνει τις ψείρες με τα νύχια του. Μια μητέρα και μια κόρη βρίσκονται στον ήλιο, φανερά εξαντλημένες. Ένας μεσήλικας τυλίγει επιδέσμους γύρω από τα πόδια του. Μερικοί κοιμούνται, με τις εύθραυστες φιγούρες τους φαινομενικά άψυχες. Τη γαλήνη σπάει η παρουσία ενός Αμερικανού στρατιώτη, που μοιράζει γλυκά. Παιδιά και μερικοί ενήλικες συρρέουν τριγύρω, προκειμένου να θυμηθούν γεύσεις που είχαν στερηθεί για πολλά χρόνια.
«Ένα ξέσπασμα καθαρής, σχεδόν υστερικής ανακούφισης»
Η αυθεντικότητα των πλάνων έχει επαληθευτεί από διάσημους ιστορικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτά, ζωντανεύουν οι οδυνηρές ιστορίες των στρατιωτών που έσωσαν τους κρατούμενους αλλά και των επιζώντων, τέσσερις από τους οποίους έχουν αναγνωρίσει τους εαυτούς τους στις εικόνες. Ο 90χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, Τζέικομπ Μπαρζιλάι, ισχυρίζεται ότι, στα πλάνα, εντόπισε τον 12χρονο εαυτό του και τη μητέρα και την αδερφή του. «Ήταν αδιανόητο, ακατανόητο και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, όταν βρήκα αυτό που έψαχνα εδώ και χρόνια», τόνισε. Από την πλευρά του, ο διοικητής αρμάτων μάχης παρών κατά την απελευθέρωση, Τζορτζ Γκρος, θυμήθηκε: «Όλοι έμοιαζαν με σκελετό, τόσο πεινασμένοι, με τα πρόσωπά τους άρρωστα. Όταν μας είδαν, άρχισαν να γελούν από χαρά, αν μπορείτε να το πείτε γέλιο. Ήταν περισσότερο σαν ένα ξέσπασμα καθαρής, σχεδόν υστερικής ανακούφισης».