Σταγόνα στον ωκεανό της διάβρωσης των εισοδημάτων από την πληθωριστική κρίση, το νομοσχέδιο «ενίσχυσής» τους (βίντεο)

Η τοποθέτηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», με Εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τον Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

Κατά την πρώτη τοποθέτηση, ο Χάρης Μαμουλάκης ευχήθηκε καλή θητεία, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στη χώρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους και όσους επιχειρούν με αυτοθυσία, αλλά θα ακολουθήσει και η ώρα των ευθυνών.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι τα μέτρα που προβλέπει αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της διάβρωσης των εισοδημάτων από την πληθωριστική κρίση, ενώ ο βασικός κορμός του, οι παρεμβάσεις για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, εξυπηρετούν και άλλου τύπου μετασχηματισμούς της δημόσιας απασχόλησης στο εσωτερικό του δημοσίου, κατατείνοντας στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξει οποιαδήποτε αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών, παρά τον πονηρό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι τα τελευταία 13 χρόνια, ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 40% με ονομαστικούς όρους, ενώ την τελευταία 4ετία (όπου δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί καταναγκασμοί από τους δανειστές) ο πραγματικός μισθός και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση απαντά με αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 70 ευρώ μεικτά, δηλαδή κατά 45 ευρώ περίπου καθαρά.

Γι’ αυτό και υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με τη θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ζήτησε να ενσωματωθεί αυτή η πρόταση στο σχέδιο νόμου. Η δε δικαιολογία της κυβέρνησης, περί συμπερίληψης διαφορετικών τύπων αυξήσεων όπως του επιδόματος τέκνων και των θέσεων ευθύνης, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλωσορίζει, δεν είναι πειστική, δεδομένου ότι τα μεν οικογενειακά επιδόματα αφορούν το 40% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ των θέσεων ευθύνης μόλις το 20%. Γεγονός που οδηγεί, αντικειμενικά, σε ετερόκλητες αυξήσεις και στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων δημόσιων λειτουργούν.

Αναφερόμενος σε επί μέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι αυξήσεις που προβλέπονται στο ειδικό μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, αλλά είναι σαφές ότι δεν ικανοποιούν τις αποφάσεις τους ΣτΕ και άρα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέες προσφυγές και δικαστικούς αγώνες των πανεπιστημιακών. Ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του άρθρου 44 αναφορικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πριμοδότηση των ασφαλιστικών εταιριών, δεδομένου ότι μεταφέρει απευθείας έσοδα από τα κρατικά ταμεία στο ταμείου των ασφαλιστικών εταιρειών χωρίς καμία ελάφρυνση για τα λαϊκά εισοδήματα.

Ως προς το market pass, υπενθύμισε την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την απουσία μέτρων τιθάσευσης του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση φέρνει επεκτάσεις του μέτρου είναι ενδεικτική του δομικού χαρακτήρα της πληθωριστικής κρίσης και άρα της αναγκαιότητας ύπαρξης μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό.

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε αναφορά και στο ημίμετρο του youth pass, προτείνοντας τουλάχιστον την επέκτασή του μέχρι το 21 πρώτο έτος, ενώ καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι είναι ένα «πουκάμισο αδειανό». Κι αυτό γιατί δεν προβλέπει τη μεθοδολογία μέσα από την οποία θα γίνεται η κοστολόγηση, ενώ δεν έχει ερωτηθεί το πλήρως υποστελεχομένο σήμερα Δημοσιονομικό Συμβούλιο, για το αν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο δύσκολο και πολύπλοκο έργο.

Η συζήτηση συνεχίζεται τη Δευτέρα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί