Τεράστια οικολογική καταστροφή: Στάχτη 30.000 χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Ρόδο – Πάνω από 40 σπίτια και 15.000 στρέμματα στο Λουτράκι

Τεράστια οικολογική καταστροφή υπέστη το νησί της Ρόδου από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη σε δασική περιοχή του νησιού με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, να εκτιμά ότι περίπου 30.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Παρόλα αυτά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εμφανίστηκε στην ΕΡΤ αισιόδοξος «με το ξημέρωμα φαίνεται η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί».

Αναφορικά με τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον δήλωσε ότι περίπου 30.000 στρέμματα έχουν καεί, δίχως να έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι άνεμοι που πνέουν είναι 2 μποφόρ κάνοντας τον να πιστεύει ότι ξημέρωσε μια μέρα αισιόδοξη για τη Ρόδο καθώς η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.

Ερωτηθείς για το εάν η Περιφέρεια είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα δήλωσε ότι είχαν κάνει ότι ήταν εφικτό λέγοντας ότι οριζόντιες δράσεις πυροπροστασίας στα νησιά δεν είναι εφικτή.

«Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Λουτράκι: Στάχτη περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί