«Κανείς δε θέλει να ζούμε τέτοιες στιγμές και μεγάλες φυσικές καταστροφές αφού, σήμερα δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμη όλες οι πυρκαγιές. Θα θέλαμε η πολιτεία να είναι προετοιμασμένη, αποτελεσματική και να προστατεύει τη ζωή και τη περιουσία των πολιτών, αλλά και το περιβάλλον. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, εκ του ρόλου μας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήγαμε άμεσα να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όλους και όλες αυτούς και αυτές που επιχειρούν, που συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης και στηρίζουν τους πολίτες», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη δημοσιογράφο, Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Πρόσθεσε πως επικοινώνησε προσωπικά με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κικίλια, και όλους τους Δημάρχους των περιοχών, καθώς και πως: «ο κ. Καραμέρος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της Ανατολικής Αττικής, ήταν στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο δήμο Σαρωνικού από το μεσημέρι, παρών ήταν και ο κ. Φιλίππου, πρώην Δήμαρχος της περιοχής και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επικοινωνούμε και με τους δύο συνέχεια. Παράλληλα, και η κ. Πούλου, βουλευτής μας στη Βοιωτία, παρακολουθεί το μέτωπο και επικοινωνεί με τους τοπικούς δήμους και τους φορείς και τους πολίτες. Στα Δερβενοχώρια η κατάσταση είναι ακόμα «κρίσιμη» και το λέω με κάθε επιφύλαξη των δεδομένων του επιχειρησιακού κέντρου. Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κορινθία, κ. Ψυχογιός, ήταν και είναι σε επικοινωνία με Δήμο, αστυνομία, πυροσβεστική και με παρουσία στο μέτωπο στο Λουτράκι. Το ίδιο και οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος».
Σχολίασε στη συνέχεια τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι, όσα συμβαίνουν με τις πυρκαγιές, είναι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. «εμείς, λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η κλιματική κρίση αλλάζει το περιβάλλον γύρω μας. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ ως πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Πυρκαγιών, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί».
Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών και ότι πρέπει να υπάρχουν θετικές πολιτικές που να ενισχύουν τη στελέχωση και την οργάνωση της πολιτείας. «αυτό διότι πολλοί μιλάνε για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος και εισάγουν το ψευδές δίλημμα «κράτος ή αγορά». Για την αντιμετώπιση όμως της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας, των πολέμων, των φυσικών καταστροφών, έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται μια σύγχρονη, ισχυρή πολιτεία, μαζί με τη απαραίτητη πρόβλεψη και το σχεδιασμό, έτσι ώστε να είναι ανθεκτική η κοινωνία μας».
Σχετικά με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος είπε: «είναι πολύ μεγάλο το σοκ με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Μεγάλη και η στεναχώρια από το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι τεράστια αλλαγή να μην είναι ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, στις συσκέψεις και στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας με το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει επέλεξε να προχωρήσει στην απαραίτητη τομή που πρέπει να κάνουμε. Αναγνώρισε ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης αποτυπώθηκε και στο πρόσωπό του και με την κίνησή του άνοιξε το χώρο για την αναγέννηση του νέου κύματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ως προοδευτική πολιτική δύναμη, έχει την υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να είναι μαζί με τους ενεργούς πολίτες και να προτείνει προοδευτικές πολιτικές, να είναι παρόντες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό το ποιοτικό άλμα μέσα στο καλοκαίρι. Δεν θα είμαστε σε διακοπές μέχρι το συνέδριο αλλά θα καταθέσουμε τον σχεδιασμό για ένα άλλο κόμμα και την νέα πολιτική μας πρόταση».
Επισήμανε την απουσία επιτελικότητας στην πολιτική παραγωγή και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και πολυχρωμίας, δημιουργικότητας, ζωντάνιας: «την απουσία των παραγωγικών στρωμάτων, της κοινωνίας, της νεολαίας, της διανόησης, από την πολιτική μας παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Στάθηκε στο ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι είναι μεν αποφασισμένη αλλά ίσως δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς. «Δεν μεταφέρθηκε στην κοινωνία». Έθεσε επιπλέον το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρακολούθησε τις αλλαγές που γίνονται στην ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες τους όπως διαμορφώνονται, παρόλο που στο προγραμματικό επίπεδο είχε κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα ένα κόμμα αριστερό και ευρωπαϊκό όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τη δυνατότητα και οφείλει να προτείνει μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και με αυτόν τον τρόπο να συγκινήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο έως τη Ριζοσπαστική Αριστερά».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη το πρόβλημα σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τα Σωματεία και την ανάγκη να αναβαθμιστεί η λειτουργία των οργανώσεων, η επικοινωνία τους με την κοινωνία, για να γίνει πιο δημιουργική η ζωή των οργανώσεων.
Ερωτηθείς τέλος εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ότι: «και στις τοποθετήσεις μου στις προγραμματικές δηλώσεις και στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή και σε όλη τη δημόσια συζήτηση αυτήν την περίοδο, εκφράζω την κοινή ιδεολογική και πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εμπλουτίζοντάς την από τη δική μου μεριά, και υπηρετώ με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το ρόλο του Προέδρου της ΚΟ του κόμματος. Δεν θέλω να προσβάλω την υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενότητα και σοβαρότητα. Άρα, δεν αφήνω περιθώριο συζήτησης για πιθανή δική μου εμπλοκή στο βαθμό και στο χρόνο που υπηρετώ αυτό το σκοπό. Ξέρω ότι υπάρχει πίεση για πιθανή υποψηφιότητά μου από στελέχη και φίλους αλλά, έχουμε ένα πολύ πυκνό κοινοβουλευτικό έργο τις επόμενες δυο εβδομάδες και αυτό είναι και η προτεραιότητά μου τώρα. Όπως είπα και στην Κεντρική Επιτροπή, θα ζητήσω από την Πολιτική Γραμματεία και τους υποψήφιους να συζητήσουμε για το νέο κόμμα και τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσουμε, αυτή είναι και η μεγαλύτερη συνεισφορά τώρα, αυτό πρέπει να ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα».