Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκε το πανεπιστήμιο Αθηνών στο Οροπεδιο του Καθαρού στο Λασίθι, ανασκάπτοντας σημείο όπου βρέθηκαν πάνω από 10 νάνοι ιπποπόταμοι, ενδημικοί της Κρήτης.
Τα απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στο Λασίθι χρονολογούνται από 350.000 έως 250.000 χρόνια π.Χ. ενώ ο αριθμός των προϊστορικών ιπποπόταμων που έχουν βρεθεί στην Κρήτη είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο παρόμοιο εύρημα σε νησί.
Ανάλογα ευρήματα ενδημικών προϊστορικών ζώων έχουν βρεθεί σύμφωνα με την στη Κύπρο, τη Μάλτα τη Σικελία και τη Μαγαδασκάρη, ωστόσο ο αριθμός των ευρημάτων στο Οροπέδιο του καθαρού είναι πολύ μεγάλος.
Την ανασκαφή πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Γεωλογίας και Γεωμορφολογίας, με επικεφαλής τον Δρ. Γιώργο Αναστασάκη. Αύριο θα ακολουθήσει ειδική διαδικασία με χημικό τρόπο προκειμένου τα οστά να μεταφερθούν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου να συντηρηθούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην περιοχή ώστε να αποτελέσουν εκθεσιακά ευρήματα που θα εξιστορούν την πλούσια γεωμορφολογία της περιοχής αλλά και την πανίδα του τόπου 300 χιλιάδες χρόνια πριν.
Δείτε τις εικόνες