Παλιό Δημαρχείο Πύργου, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE20 PRE/IT/000007 – NewLIFE4Drylands* διοργανώνει εργαστήριο διαβούλευσης με τίτλο: «Ερημοποίηση στα Αστερούσια: Συμβατικές ή Λύσεις Βασισμένες στη Φύση;», την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Δημαρχείου Πύργου, στον Πύργο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, από τις 19.00 έως τις 22.00μ.μ.
Τα Αστερούσια Όρη συγκαταλέγονται σε μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές της χώρας στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση του εδάφους τόσο λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και των βιοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όσο λόγω ανθρωπογενών παραγόντων και δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση.
Στο πλαίσιο του έργου NewLIFE4Drylands προβλέπεται η παραγωγή ενός Σχεδίου Αποκατάστασης ερημοποιημένων ή και/υποβαθμισμένων εκτάσεων αλλά και μέτρων αποτροπής περαιτέρω υποβάθμισης εντός των 5 πιλοτικών περιοχών που έχουν επιλεγεί. Το Σχέδιο Αποκατάστασης ουσιαστικά θα προτείνει μεθόδους και μέτρα βασισμένα στη φύση (Nature Based Solutions-NBS). Πρόκειται για λύσεις βασισμένες στη βιομίμηση, στη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε και αντιγράφουμε φυσικές διεργασίες προκειμένου να επιλύσουμε προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητά μας τόσο εξαιτίας των φυσικών φαινομένων όσο και ως αποτέλεσμα προηγούμενων ανθρωπογενών πρακτικών και δραστηριοτήτων.
Στόχος της εκδήλωσης είναι οι συμμετέχοντες να συμβάλλουν στην αξιολόγηση, τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του Σχεδίου Αποκατάστασης, μέσω των διαδραστικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ειδικά οι τοπικοί χρήστες της οροσειράς των Αστερουσίων μπορούν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους να συμβάλλουν στον σχεδιασμό, τον οποίο ευελπιστούμε να υιοθετήσουν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι των Αστερουσίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 σύντομες εισηγήσεις γνωριμίας με το θέμα και 4 βιωματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
19.00 – 19.10: Προσέλευση-εγγραφές
19.10 – 19.15: Καλωσόρισμα
19.15 – 19.30: NewLIFE4Drylands: το έργο και οι στόχοι του. Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός-
Περιβαλλοντολόγος, Συντονιστής Έργου NewLIFE4Drylands, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
19.30 – 19.45: Ερημοποίηση: Αιτίες, Προβλήματα. Χρήστος Γεωργιάδης, Γεωπόνος MSc, Συντονιστής Έργου NewLIFE4Drylands, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
19.45 – 20.00: Σχέδιο Αποκατάστασης με «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση». Έρη Ανταλουδάκη, Βοηθός Συντονίστρια Έργου NewLIFE4Drylands, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
20.00 – 20.15: Γνωριμία συμμετεχόντων και δημιουργία ομάδων εργαστηρίου. Δραστηριότητα αναγνώρισης χώρου “Δείξε μου πού είναι το πρόβλημα”
20.15 – 20.30: Διάλειμμα
20.30 – 20.50: Δραστηριότητα αναγνώρισης αιτίων «Τι μπορεί να φταίει». Ομαδική άσκηση
20.50 – 21.10: Δραστηριότητα «Δυνατότητες αποκατάστασης: Πού ταιριάζει τι;» Ομαδική άσκηση
εφαρμογής εικονικού σεναρίου
21.10 – 21.30: Λύσεις Βασισμένες στη Φύση. Υπάρχει κάτι που ξεχνάμε; Ομαδική άσκηση-Καταιγισμός ιδεών
21.30 – 21.45: Ερωτήσεις-συζήτηση
21.45 – 22.00: Σύνοψη και συμπεράσματα, αξιολόγηση και κλείσιμο εργαστηρίου.
Την εκδήλωση υποστηρίζει με τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων.
Λόγω του περιορισμού των θέσεων, για τη συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται αίτηση εγγραφής. Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορείτε να στείλετε την αίτηση είναι η ακόλουθη: pbaxevani@nhmc.uoc.gr, Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης έργου NewLIFE4DRylands.
*Το έργο LIFE20 PRE/IT/000007 – NewLIFE4Drylands «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση που καθορίζονται από Τεχνικές Τηλεπισκόπησης με στόχο μια νέα ζωή για Ξηρές Περιοχές» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο.