Να μην απολυθούν οι 308 συμβασιούχοι της καθαριότητας στα νοσοκομεία ΘΡΙΑΣΙΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και ΧΑΛΚΙΔΑΣ, λόγω της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες. Με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Αυτό ζητά το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωσή του, στην οποία αναλυτικά σημειώνονται:
Το Σωματείο Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ εκφράζει τη συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων υγειονομικών του Θριάσιου, του Ευαγγελισμού και του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, να μην χάσουν την δουλειά τους. Από τα πρώτα «επιτεύγματα» της νέας κυβέρνησης είναι η επικείμενη απόλυση 40 καθαριστών στο Θριάσιο νοσοκομείο, 240 καθαριστών στον Ευαγγελισμό και 28 καθαριστών στο νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.
Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη πραγματοποιηθείσες εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες με παραπάνω κόστος για το δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της απόλυσης 52 εργαζομένων στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα προνοιακών ιδρυμάτων της Κρήτης.
Περίπου 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι κάλυπταν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δεκάδων μονάδων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε χώρους υγείας και πρόνοιας. Η αναγνώριση της «προσφοράς» τους, και μάλιστα κατά το διάστημα της πανδημίας, από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ΥΠΕ είναι η σταδιακή απόλυση τους και η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, δεδομένου ότι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
Απαιτούμε:
► να ανακληθεί η ανάθεση καθαριότητας, φύλαξης και σίτιση σε εργολαβικές εταιρείες
► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Με νομοθετική ρύθμιση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των δομών κοινωνικής πρόνοιας που έχασαν την δουλειά τους.
Πενήντα δύο εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απολύθηκαν πρόσφατα και από τις 8 δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δουλεύουν εκεί τα τελευταία 6-7 χρόνια, καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες ζωτικής σημασίας στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
Οι απολύσεις αυτές αποτυπώνουν την απαράδεκτη πρακτική της «ανακύκλωσης της ανεργίας» που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Πάνω από το 35% των εργαζόμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ, παράλληλα με τους εργαζόμενους κάθε μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν και οι εργολαβικοί (με συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα) στην καθαριότητα και τη σίτιση, υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δομές του Κέντρου με το πρόγραμμα της «Κοινωφελούς Εργασίας», πετάχτηκαν στην ανεργία, με τη λήξη του.
Απαιτούμε:
➢ Να μη γίνει καμία απόλυση, ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας, και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι σε όλες τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
➢ Μαζικές προσλήψεις, με ευθύνη του κράτους, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δομών του, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του, καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των περιθαλπόμενων του.
➢ Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξής του.
➢ Κανένα κλείσιμο δομής, αλλά ν’ ανοίξουν νέες με βάση τις ανάγκες για όλες τις κατηγορίες που καλύπτει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.