Συστάσεις σε αυστηρό τόνο απευθύνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα για την καταρράκωση του Κράτους Δικαίου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη (5/7) από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρονται σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση Δικαιοσύνης, προβληματισμός για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, αλλά και τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται το το Media Pluralism Monitor, η Ελλάδα θεωρείται θεωρείται χώρα «υψηλού κινδύνου», αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.
Ειδικότερα, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Μάλτα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», ενώ η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, «πολύ υψηλού κινδύνου».
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και στην Πολωνία.
Επιπλέον, το προσχέδιο της έκθεσης για την Ελλάδα αναφέρει ότι:
- Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανάγκης για συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών.
- Κάποια πρόοδο όσον αφορά την αύξηση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.
- Κάποια πρόοδο στη θέσπιση εγγυήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης, αλλά πρέπει ακόμη να θεσπιστούν νομοθετικές εγγυήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
- Κάποια πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της αναλογικότητας των απαιτήσεων εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί ένα ανοικτό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η έκθεση της Κομισιόν, αναφέρεται στην απόσυρση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «σχετικά με τη μακροχρόνια μάχη κατά του πρώην επικεφαλής εθνικών στατιστικών της χώρας, Ανδρέα Γεωργίου. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επανεξετάσει μια απόφαση που διαπίστωσε ότι το δικαίωμα του Γεωργίου σε δίκαιη δίκη παραβιάστηκε στην Ελλάδα».
Τέλος, το Politico υπενθυμίζει ότι «ο Αν.Γεωργίου χτυπήθηκε με μια σειρά μηνύσεων που τον κατηγορούσαν για διόγκωση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας και ως εκ τούτου επιδείνωση των οικονομικών δεινών της χώρας».