Ο Διονύσης Καλαματιανός προτείνεται για Γραμματέας της Κ.Ο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος προτάθηκε να πάρει προσωρινά τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσε η “Αυγή”.
Ειδικότερα, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου είναι αυτό που ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, για μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. μέχρι την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δείτε:
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας
Την ίδια ώρα, ο Διονύσης Καλαματιανός προτάθηκε για Γραμματέας της Κ.Ο.
Η ημερομηνία της 13ης Ιουλίου φαίνεται ως πιο πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με βάση τις μέχρι στιγμής εισηγήσεις κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Αναφορικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για διαρκές συνέδριο τέλη Αυγούστου και εκλογές ηγεσίας στις Αρχές Σεπτέμβρη. Ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης της Κ.Ο., σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνηση Μελών προκρίνει για τη θέση του επικεφαλής το Σωκράτη Φάμελλο, ενώ για τη θέση του Γραμματέα τον Διονύση Καλαματιανό. Για τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. προτάθηκε και η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου. Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής επικρατέστερο πρόσωπο είναι η Όλγα Γεροβασίλη.
Πληροφορίες θέλουν στελέχη της Κίνησης Μελών να προκρίνουν επίσης, για τις δύο από τις τρεις θέσεις των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων το Νίκο Παππά και την Κατερίνα Νοτοπούλου. Για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτάθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πληροφορίες πάντως θέλουν τα στελέχη του λεγόμενου “προεδρικού μπλοκ” να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Διαφορετική πρόταση για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει μεταβατικά τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της Κ.Ο. φέρεται να κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης, προτείνοντας μάλιστα περισσότερα του ενός προσώπου, τα οποία θα έχουν γνώση της οικονομίας. Την ίδια ώρα, την εκλογή νέου Γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως εισηγήθηκε ο Παύλος Πολακης.
Μάλιστα, ο Βουλευτής Χανίων δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις θέσεις που διατύπωσε από μέλη της ΠΓ. Στελέχη της Ομπρέλας πάντως, προκρίνουν την ανάγκη εκλογής νέας ηγεσίας εντός Ιουλίου, ακόμη και ψηφιακά, όπως ελέχθη, ενώ η τάση της νέας γενιάς στελεχών “6+6” προκρίνει την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός οδικού χάρτη για την επόμενη ημέρα του κόμματος και τη διεξαγωγή της εκλογής ηγεσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα
Πολιτική και οργανωτική πυξίδα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Η 29η Ιουνίου θα καταγραφεί ως μια ημέρα ιστορική, καθώς η ανακοίνωση του ίδιου πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος κλείνει έναν πρωτόγνωρο και συνάμα συναρπαστικό κύκλο για την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς αλλά και του τόπου. Άλλωστε, τα έργα και οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το κύμα ανακοινώσεων από τα χιλιάδες μέλη αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εξήραν το ήθος, την πολιτική υπευθυνότητα, την πορεία και την ανιδιοτέλεια του ιστορικού ηγέτη της παράταξης.
Το ερώτημα του συνεδρίου
Οπως ανέφεραν κομματικές πηγές στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας αποτελεί το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Δύο είναι τα βασικά σενάρια ως προς τις ημερομηνίες του συνεδρίου. Στελέχη που προέρχονται από τη λεγόμενη «πλειοψηφία» εισηγούνται τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα πολλά εξ αυτών προκρίνουν το διαρκές συνέδριο και στη συνέχεια την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Ομπρέλας εκτιμούν ότι δεν πρέπει να περάσει το καλοκαίρι χωρίς το κόμμα να έχει πάρει τις αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν σημαντικό οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου να επισπευθούν και να λάβουν χώρα ακόμη και εντός του καλοκαιριού, ήτοι τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, θεωρούν κρίσιμο να υπάρξει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκτακτο συνέδριο που θα προχωρήσει σε εκτενή αποτίμηση της πορείας του χώρου. Εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται πως υπάρχει win-win σενάριο με δεδομένους τους ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς που προκύπτουν τόσο από την καλοκαιρινή ανάπαυλα όσο όμως και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία πάντως αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι προτάσεις και να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.