«Ένα ακόμη εργατικό “ατύχημα” έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα, αποδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο από τη μία και τα κέρδη των επιχειρήσεων εστίασης από την άλλη, περνάνε μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά, το σύνθημα “τα κέρδη τους – οι ζωές μας”» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Διανομέων Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», καθώς διανομέας στη «Wolt» τράκαρε το βράδυ της Παρασκευής στους Αγ. Αποστόλους εν ώρα εργασίας.
Όπως επισημαίνει, ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι και στο χέρι, ενώ το μηχανάκι του, εργαλείο της δουλειάς του, καταστράφηκε.
Τονίζει ότι «τα συνεχόμενα ατυχήματα, τα ατελείωτα ωράρια και οι συνεχείς μειώσεις του μισθού των εργαζόμενων στις πλατφόρμες, αποδεικνύει πως το “συνεργατικό” μοντέλο δεν δημιουργήθηκε για το συμφέρον των διανομέων αλλά για την κερδοφορία αυτών των εταιρειών. Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε εργάτες σε αυτές τις εταιρείες και όχι συνεργάτες. Είναι ξεκάθαρη η εξαρτημένη σχέση εργασίας η οποία υποκρύπτεται πίσω από όλους τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απογείωσε ο νόμος Χατζηδάκη» και προσθέτει πως «τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά με μισά ένσημα περικλείοντας τα πάντα μέσα, ή ακόμα και πολλές φορές ανασφάλιστη εργασία, έξοδα για το μηχανάκι, βενζίνες, δώρα, άδειες, το 15% και άλλα, αναγκάζουν τους διανομείς να κυνηγούν περισσότερες ώρες αλλά και μέρες δουλειάς για να ανέβει το εισόδημά τους με αποτέλεσμα τη εξουθένωσή τους και την κατάληξη σε ατυχήματα. Ούτε συζήτηση για ΜΑΠ, ή εταιρικό μηχανάκι κτλ».
Παράλληλα τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού «η υγεία και η ασφάλεια “κοστίζουν” για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται. Για αυτό τον λόγο η συσπείρωση στο Σωματείο μας και η οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις, αποτελεί μονόδρομο στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας».