Η ανακριτική αρχή που έχει αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο του Qatargate οδήγησε σε έξι έρευνες στην Ελλάδα που είχαν στόχο «συγγενείς» της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Οι έρευνες είχαν στόχο ιδιωτικές κατοικίες και κεντρικά γραφεία εταιρείας και οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρκετές κατασχέσεις «για λόγους ανάλυσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ Φαν Ντάισε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόκειται για τις πρώτες έρευνες που γίνονται σε ελληνικό έδαφος, δήλωσε επίσης ο Φαν Ντάισε. Οι έρευνες για φερόμενο χρηματισμό στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο διεξήχθησαν αρχικά στις Βρυξέλλες ενώ στα τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν και στην Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι παρών στις έρευνες που έγινε μεταξύ άλλων στο σπίτι της κ. Καϊλή στο Ψυχικό καθώς και σε εκείνο της αδελφής της ήταν και Βέλγος εισαγγελέας με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συναφές hardware.
Ο ένας εκ των συνηγόρων της Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξέδωσε λίγο αργότερα δελτίο τύπου κάνοντας λόγο για «νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Βελγίου με επικεφαλής τον κύριο Ραφαέλ Μαλανίνι» με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η έρευνα ήταν «προδήλως αλυσιτελής» και πως το μόνο που κατασχέθηκε ήταν ένα μωρουδίστικο κολιέ της κόρης της.
«Κατά τα λοιπά η αδερφή της κυρίας Καϊλή και ο σύζυγός της έθεσαν στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών Βελγίου τα κινητά τηλέφωνα τους καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και laptop, προκειμένου να διερευνηθούν αυτά από τα εργαστήρια των Βρυξελλών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα η Βελγίδα δικαστίνα Ορελί Ντεζαϊφ, η οποία ανέλαβε στα μέσα Ιουνίου την υπόθεση που ερευνούσε μέχρι τότε ο Μισέλ Κλεζ, ταξίδεψε στην Αθήνα συνοδευόμενη από έναν δικαστή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.