Επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, σε κάθε στιγμή της μακράς προεκλογικής περιόδου, ήταν η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται με fake news, λάσπες και κυνήγι μαγισσών. Σ’ αυτό βοηθούσε, φυσικά, και η συντριπτική υπεροπλία στα ΜΜΕ, που της εξασφάλιζε ευχέρεια τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να αποκλείσει την ουσιαστική πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση από την ατζέντα. Κι εκεί η Ν.Δ. βρέθηκε άσχημα εκτεθειμένη σε θέματα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και εντιμότητας. Τρεις είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Η αυτογελοιοποίηση με τους έμμεσους φόρους
Στη συζήτηση για τα φορολογικά, που βρέθηκε για αρκετές ημέρες στην αιχμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης, το συμπέρασμα είναι το εξής: η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων με κάθε μέσο, φτάνοντας ακόμα και στην αυτογελοιοποίηση. Είχε εκτεθεί ήδη από την κυβερνητική περίοδο, διαψεύδοντας αρχικά την ύπαρξή τους και στη συνέχεια καταλογίζοντας μόλις 300 εκατομμύρια, την ώρα που τα υπερκέρδη ανέρχονται σε 5,5 δισ. Κατέφυγε στη συνηθισμένη της λαθροχειρία κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που μιλούσε για φορολόγηση των υπερκερδών, πως «θέλει να βάλει έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις». Σήκωσε ηθικό πανικό ότι η φορολογία των ουρανοκατέβατων υπερκερδών είναι καταστροφική για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Και τέλος, για να βγάλει αυτά τα ποσά από τη συζήτηση, κατέληξε να ισχυρίζεται στα μούτρα του κόσμου ότι οι έμμεσοι φόροι στηρίζουν τους φτωχότερους και είναι κοινωνικά δίκαιοι. Μία εβδομάδα μετά, ακριβώς αυτό το θέμα έπεσε στις Πανελλαδικές, όπου αυτή η απάντηση θεωρείται λανθασμένη.
Υγεία: Ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε γιαγιά
Στο θέμα της Υγείας, μετά τη βόμβα Πνευματικού, που τράβηξε την προσοχή των πολιτών στην εκλογική ατζέντα, η Ν.Δ. τρέχει τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να πείσει για τις αγνές της προθέσεις σχετικά με το ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει όπου βρεθεί την προσήλωσή του σε ένα καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό που καταφέρνει είναι να δημιουργεί την εικόνα λύκου μεταμφιεσμένου σε γιαγιά.
Εστω κι έτσι όμως, κράτησε λίγο, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης έχει γυρίσει τον σκοπό και δίνει τη μάχη να μας πείσει ότι η εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στο ΕΣΥ μπορεί να εξασφαλίσει τα επιδιωκόμενα κέρδη χωρίς να επηρεάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Ακόμα πιο απροκάλυπτα, η πολύκροτη υπόσχεση που έδωσε από τον Απρίλιο, ότι θα αυξήσει το προσωπικό της Υγείας κατά 10.000 εργαζόμενους, έχει εκφυλιστεί στην παραδοχή ότι στόχος είναι να καλύπτονται τα κενά όσων αποχωρούν. Και αυτό είναι το πιο εύλογο, καθώς η κάλυψη των κενών και η επέκταση του ΕΣΥ κατά 10.000 εργαζόμενους προϋποθέτει σχεδόν διπλάσιες προσλήψεις. Υπόσχεται δηλαδή ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο στόχος είναι να παραμείνει το ΕΣΥ στη σημερινή του κατάσταση, όπου Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε περιοχές με τουρισμό, αδυνατούν να παρέχουν τις ορθές ιατρικές υπηρεσίες.
Ο Κ. Μητσοτάκης βάζει στο κέντρο των δεσμεύσεών του για την Υγεία ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης νοσοκομείων, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ πρόθεσή του είναι τις προσλήψεις στην Υγεία να τις κάνει με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή χωρίς να κατευθύνει εκεί ούτε ένα ευρώ. Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι τα 2,5 δισ. υπερέσοδα από τον φόρο καυσίμων και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας και ότι ο τρόπος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι να τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.
Το φιάσκο των προσλήψεων στο Δημόσιο
Στο θέμα των προσλήψεων, η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μια χωρίς προηγούμενο γελοιοποίηση. Ξεκίνησε, στα τέλη Απριλίου, υποσχόμενη 50.000 προσλήψεις στους ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου – στους οποίους, εκτός της Υγείας που προαναφέρθηκε και της Παιδείας, περιλαμβάνει επίσης την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αποκαλύφθηκε ότι στην Κομισιόν έχει δεσμευτεί, με δική της βούληση, στον κανόνα προσλήψεων 1 προς 1. Επιχείρησε να το κρύψει, και στη συνέχεια αναγκάστηκε να το παραδεχθεί. Αποδεικνύεται έτσι ότι είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει τους πολίτες, αφού οι αντικαταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τις πρόσθετες προσλήψεις και δεν μπορούν να στηρίξουν κανέναν τομέα κοινωνικού κράτους.
Ακόμα χειρότερα: η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε ψευδώς πως το προεκλογικό της πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί αναλυτικά και με τα επιμέρους κόστη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατέθεσε τον Ιούνιο στην Κομισιόν (Σκέρτσος, 2.6.2023). Στο κείμενο υπάρχει μόνο η πρόβλεψη για κάποιο πλεόνασμα που θα χρησιμοποιηθεί για υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, χωρίς καμία από αυτές να αναφέρεται – δηλαδή χωρίς καμία δέσμευση. Η Ν.Δ. προσπάθησε και εδώ να εξαπατήσει τους πολίτες, για να αναγκαστεί, τελικά, να παραδεχθεί ότι τα μέτρα του προεκλογικού της προγράμματος δεν αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο. (Σκέρτσος, 21.6.2023).
Με βάση τα παραπάνω, η Ν.Δ. πηγαίνει στις κάλπες της Κυριακής με κουρελιασμένη την αξιοπιστία της και με ξεσκεπασμένη την ανηθικότητά της, που φτάνει μέχρι την προσβλητική υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Κουβαλάει κι άλλα πάνω της, όπως τις χείριστες εντυπώσεις από την εικόνα της Ντόρας Μπακογιάννη να «πουλάει προστασία» στη μειονότητα. Αλλά και την αποκάλυψη της φθηνής και υποκριτικής πατριδοκαπηλίας την οποία μέχρι τέλους επιμένει να επιδεικνύει στο μειονοτικό προκειμένου να πάρει την πρώτη θέση στη Ροδόπη. Μεθαύριο οι πολίτες καλούνται στην κάλπη να αποφασίσουν όχι μόνο για το μέλλον τους, αλλά και για την υπεράσπιση της ηθικής, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας στην πολιτική.
(Από κείμενο του Άγγελου Τσέκερη στην Αυγή”)