Αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη του BBC οτι μέλη παγκόσμιου δικτύου σαδιστών – που εκτείνεται από την Ινδονησία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες – βασάνιζαν μέχρι θανάτου μαϊμουδάκια.
Η έρευνα του βρετανικού δικτύου διήρκεσε ένα χρόνο και τα ευρήματα είναι σοκαριστικά: Εκατοντάδες πελάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη πληρώνουν Ινδονήσιους για να βασανίζουν και να σκοτώνουν μαϊμουδάκια και να καταγράφουν τις κτηνωδίες τους σε βίντεο.
Το κύκλωμα ξεκίνησε να μεταδίδει τα βασανιστήρια στο YouTube και στη συνέχεια σε ιδιωτικές ομάδες στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram. Η αστυνομία αναζητά τώρα τους «πελάτες» και έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις.
Προσοχή ακολουθεί σκληρό περιεχόμενο
Οι δημοσιογράφοι του BBC διείσδυσαν σε ένα από τα γκρουπ του Telegram όπου εκατοντάδες άνθρωποι «κατέβαζαν» ιδέες για ακραία βασανιστήρια και ανέθεταν σε ανθρώπους στην Ινδονησία και άλλες ασιατικές χώρες να τα εκτελέσουν.
Παράλληλα ένα από τα μέλη του κυκλώματος μίλησε στην κάμερα του βρετανικού μέσου και τα όσα είπε προκαλούν αποτροπιασμό.
«Η Μίνι είναι 8 μηνών και έχει καταφέρει να επιβιώσει 2 φορές. Της χτυπάω το κεφάλι στον τοίχο, γεμίζει το στόμα της αίμα αλλά ζει ακόμα.. είναι τοσο cool» ακούγεται να λέει γελώντας.
Ο στόχος των σαδιστών ήταν να δημιουργήσουν κατά παραγγελία βίντεο στα οποία μωρά μαϊμούδες κακοποιούνταν βασανίζονταν – μερικές φορές ακόμα και μέχρι θανάτου.
Τουλάχιστον 20 άτομα βρίσκονται τώρα υπό έρευνα παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συνελήφθησαν από την αστυνομία πέρυσι και αφέθηκαν ελεύθερες υπό έρευνα, καθώς και ένας άνδρας στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα.
Ο Mike McCartney βασικός διανομέας βίντεο στις ΗΠΑ γνωστός με το ψευδώνυμο «The Torture King» («ο Βασιλιάς των Βασανιστηρίων») συμφώνησε να μιλήσει στο BBC και περιέγραψε πώς μπήκε σε ένα από τα «γκρουπ βασανιστηρίων» στο Telegram.
«Είχαν ένα poll (δημοσκόπηση) και ρωτούσαν “θέλετε βασανιστήρια με σφυρί, με πένσα, με κατσαβίδι;”. Το βίντεο που τράβηξαν μετά ήταν το πιο αλλόκοτο που έχω δει ποτέ» είπε.
Ο McCartney είναι πρώην μέλος συμμορίας μοτοσυκλετών που πέρασε χρόνο στη φυλακή προτού μπει στον κόσμο των βασανιστηρίων – κατέληξε να διευθύνει διάφορες ομάδες στο Telegram στις οποίες λάτρεις των βασανιστηρίων μοιράζονται βίντεο.
«Είναι σαν τα χρήματα από τα ναρκωτικά, που προέρχονται από βρώμικα χέρια. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από ματωμένα χέρια» είπε.
Το BBC εντόπισε επίσης άλλους δύο βασικούς υπόπτους που διερευνώνται τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) – τη Stacey Storey μια 40χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα που ήταν γνωστή στην κοινότητα ως «Sadist» και έναν από τα αρχηγικά μέλη που είναι γνωστός ως «Mr Ape».
Ο «Mr Ape» ομολόγησε σε συνέντευξή του στο BBC ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μαϊμούδων και για τον βασανισμό πολλών ακόμη. Είχε τραβήξει «εξαιρετικά βάναυσα» βίντεο, είπε. Το τηλέφωνο της Storey κατασχέθηκε και σε αυτό βρέθηκαν σχεδόν 100 βίντεο με βασανιστήρια καθώς και στοιχεία ότι είχε πληρώσει για τη δημιουργία μερικών από τα πιο ακραία βίντεο.
Ο «Mr Ape», η Stacey Storey και ο Mike McCartney είναι τρεις από τους πέντε βασικούς στόχους της έρευνας που είναι σε εξέλιξη από την Εσωτερική Ασφάλεια. Δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών εάν ασκηθούν διώξεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το DHS.
Ο ειδικός πράκτορας Paul Wolpert, ο οποίος ηγείται της έρευνας του DHS, είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πράκτορες ήταν βαθιά συγκλονισμένοι από τα όσα είδαν. Η αστυνομία στην Ινδονησία συνέλαβε δύο υπόπτους για βασανιστήρια. Ο Asep Yadi Nurul Hikmah κατηγορήθηκε για βασανισμό ζώων και πώληση προστατευόμενου είδους και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο M Ajis Rasjana καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες – η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για βασανισμό ζώου.
Τα βίντεο με τα βασανιστήρια σε μαϊμουδάκια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στο Telegram και τώρα στο Facebook, όπου το BBC βρήκε πρόσφατα δεκάδες ομάδες που μοιράζονται το ακραίο περιεχόμενο, ορισμένες με περισσότερα από 1.000 μέλη.
Το Facebook είπε στο BBC ότι είχε αφαιρέσει τις ομάδες που γνωστοποιήσε το βρετανικό δίκτυο στην εταιρεία. «Δεν επιτρέπουμε την προώθηση της κακοποίησης ζώων στις πλατφόρμες μας και αφαιρούμε αυτό το περιεχόμενο όταν το αντιληφθούμε, όπως κάναμε σε αυτήν την περίπτωση», είπε ένας εκπρόσωπος.
Το YouTube είπε στο BBC σε μια δήλωση ότι η κακοποίηση ζώων «δεν είχε θέση» στην πλατφόρμα και η εταιρεία «εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσει γρήγορα το παραβατικό περιεχόμενο». «Μόνο φέτος, αφαιρέσαμε εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο και κλείσαμε χιλιάδες κανάλια για παραβίαση των βίαιων και παραστατικών πολιτικών μας» ανέφερε η δήλωση.
Η πλατφόρμα Telegram είπε ότι «έχει δεσμευτεί να προστατεύει το απόρρητο των χρηστών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας ότι οι συντονιστές της «δεν μπορούν να περιπολούν προληπτικά ιδιωτικές ομάδες».